erkely virag masolata min

Tippek az erkélyek és a teraszok virágosításához

A balkonnövények széles szín és fajta választéka áll rendelkezésre, de mielőtt elcsábulnánk a boltok polcainak színkavalkádja láttán, érdemes átgondolni a saját otthoni körülményeinket. Az erkélyek beültetésével célszerű megvárni a májusi fagyosszentek elmúltát, hiszen az éjszakai fagyok az arra érzékeny virágok végét jelenthetik.

 

A sikeres balkonkertészkedés feltételei

 

viragok tavasz min

A vásárlás szempontjai

A balkonnövények kiválasztásánál a rendelkezésre álló hely mellett döntő szempont a fényviszonyok, azonban a szélviszonyokra sem árt figyelni. A növényládákba, dézsákba és a cserepekbe kora tavasztól késő őszig virágzó növényeket ültethetünk, viszont a vásárlásnál mindig tartsuk szem előtt az erkélyünk fekvését: a déli fekvésű balkonok általában naposabbak, míg az északiak inkább árnyékos feltételekkel rendelkeznek. Habár az egynyári virágok ára jóval kedvezőbb, érdemes előnyben részesíteni az évelő fajtákat, vagy legalábbis vegyesen vásárolni a számunkra szimpatikus fajtákból.

Elhelyezés

Hasznos lehet a növényeket égtájak szerinti csoportosítani: Sok olyan növény kapható, amelyik kifejezetten napimádó, míg mások jól tűrik a félárnyékos, vagy a teljes árnyékot biztosító helyeket, de például a kerti begónia (mindig nyíló begóniaként is ismert) jól tartható napos és félárnyékos viszonyok között.

A legnépszerűbb fényigényes növények a muskátli, a leander, de a dália, a hajnalka, a körömvirág, a margaréta, a petúnia és a záporvirág is könnyen tartható. A petúniának kedvelt változata az illatos és a futópetúnia, amely különösen jól mutat függő kaspókból lelógatva.

Fényszegény helyekre állíthatunk fuksziát, gumós begóniát, futómuskátlit, bakopát, hortenziát, de nagyobb helyekre akár az angyaltrombita is jó választás.

Az öntözés

Az öntözéshez legideálisabb az esővíz, de legtöbb balkonnövény számára megfelelő a vezetékes víz is. Viszont egyes növények, mint a rododendron és a citrusfélék igen mész-érzékenyek, és a kemény víztől bimbóhullás és levélsárgulás léphet fel. Célszerű az öntözést kora reggelre, vagy estére időzíteni, a déli órákban erős napfény idején pedig kifejezetten káros a növények számára.

Megfelelő virágföld

Míg a hobbikertész számára gyakran a külcsín a fontos, a növények számára a legfontosabb tényező a megfelelő virágföld. Ma már tucatnyi virágföld variáció kapható, és vannak kifejezetten balkonládákra kifejlesztett növényápoló szerek, és az igen népszerű petúnia és muskátli nevelést segítő tápoldatok is. Vannak savanyú kémhatású talajt kedvelő növények, mint a hortenzia, a rododendron, a hangarózsa és az azálea. Az általános virágföld előnye hogy, dús tőzegben, és alacsony a sótartalma, viszont aszályosabb időben a víztartó képessége csökken, így több vízpótlásra van szükség.

A balkonnövények tárolása

A különböző dézsákból, balkonládákból igen nagy a választék. A virágtartó kiválasztása sokszor ízléstől és pénztárcától függ, népszerűek a műanyagból, vagy cserépből készült emeletes kaspók, amelyekből igen dekoratív kompozíciók alkothatók. Érdemesebb eleve nagyobb térfogatúkat vásárolni, mivel a nagyobb föld kevésbé szárad ki, mint a kis cserépnyi. A jó ültetőedény vízelvezető nyílással van ellátva, ez azért szükséges, mert a pangó víz a gyökerek rothadását okozhatja.