falevelek komposztálása

Nemcsak a konyhában, a kertben is legyünk környezettudatosak! Használjuk okosan a lehullott faleveleket!

A szelektív szemétgyűjtés sok család számára már természetes és napi rutinnak számít. A környezettudatosság azonban nem áll meg az otthon falain belül, érdemes az ismereteket bővíteni. Sokan nem tudják, hogy a lehullott őszi fallevelek kiváló védelmet nyújtanak a fagyérzékeny kültéri növényeink számára. Jó megoldás lehet a komposztáló, amely különösen ősszel hasznos, amikor rengeteg szerveshulladék képződik.

Az elmúlt években, és különösen idén egyre többek kezdtek el kertészkedni. Nemcsak a kerttel rendelkezők, hanem a kisebb teraszok, erkélyek gazdái is szorgalmas virágültetésbe fogtak, és sokan kezdek el a balkonon zöldségeket termeszteni. A trend is sokat változott, a kedvelt egynyári, és évelő dézsás növények – például leander – mellett egyre több teraszon látni dekoratív díszfácskákat és cserjéket is. A lehulló levelek folyamatos munkát adnak, hiszen ajánlott a gyepről is összegyűjteni, mivel alattuk a fűszálak nem kapnak elegendő mennyiségű fényt. Ezenkívül a különböző gombák is könnyen elterjedhetnek.

Vannak olyan növények, amelyeket a lehullott falevelek védenek meg a fagytól. Az sem mellékes, hogy bomlásuk során értékes tápanyagként is szolgálnak, így sem a fűszernövények sem az évelők alól nem szükséges eltávolítani a leveleket.

Érdemes azonban a gyümölcsfák alatt képződött avar réteget összegyűjteni, mert a fertőzött növények részek kifejezetten kedvezőek a kártevők és kórokozók áttelelésére. A diófa, amennyire kellemes árnyat nyújt a tavaszi és nyári hónapokban, ráadásul a terménye a legegészségesebb csonthéjasok egyike, a lehullott levele legalább olyan problémát okoz a kerttulajdonosoknak. Ott ahol az ápolt pázsitra hullajtja le a fa az elsárgult lomboronát, feltétlen össze kell gyűjteni. A megoldást a komposztásás mellett a talajba forgatás, vagy egy szerveshulladék zsákba gyűjtés jelentheti. A bezsákolásnál a fertőzött termésekről se feledkezzünk meg!

Akinek van komposztálója, az különösen ősszel veheti hasznát, hiszen ilyenkor rengeteg szerveshulladék képződik. Az egészséges növényi hulladéktól mindig különítsük el a fertőzött részeket, ezeket mindig szerveshulladék gyűjtő zsákokba tegyük. A növények 2-3 év alatt bomlanak le, és alakulnak át komposzttá, amely nemcsak kiváló tápanyagforrás, de javítja a talaj vízmegtartó képességét és minőségét.

Tippek a komposztáláshoz

A növények mellett a komposztálóba bátran beletehetjük a növényi eredetű háztartási hulladékokat, mint a teafű, kávézacc, de a natúr papírt, vagy a tojáshéjakat is hozzáadhatjuk. Viszont sose tegyünk bele húsos ételmaradékot, de a házikedvencek ürülékét sem.

A befüvesített udvarokban egész évben jelentős mennyiségű nyesedék keletkezik, amelynek egy részét mulcsozásra is használhatunk. A mulcsozás rendkívül hasznos, mert megóvja a talajt a kiszáradástól, de bomlása során hasznos tápanyag utánpótlást biztosít.