terasz novenyek

Teendők a teraszon és a kertben, amelyet még a fagyok beállta előtt tanácsos elvégezni

Manapság egyre többen nevelnek a különböző adottságokkal rendelkező otthonokban növényeket, így egyre gyakoribb, hogy a kertek, és teraszok mellett a kis erkélyek nyújtotta lehetőséget is kihasználják. Az évszakok ritmusa a hobbikertekben is nyomon követhető, és az aktuális feladatok egész évben a teendőket nyújtanak.

Teendők a kerti nem télálló növényekkel

A téli fagyok beállta előtt érdemes számba venni a teendőket. Egyes növények, például az örökzöldek kiválóan ellenállnak a hideg időjárásnak, azonban az olyan gumósok és hagymások, mint a népszerű kardvirág, vagy a sáfrányfű nem télállóak, ezért még az elő fagyok előtt a gumókat ki kell ásni a földből. A dália jobban elviseli a kisebb fagyokat, ezért tovább hagyhatjuk kint a földben. A gumókat vegyük ki óvatosan a földből, és ne felejtsük el levágni a virág maradványát sem. Miután megszáradtak egyenként csomagoljuk be újságpapírba, és fagymentes, hűvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a gumók között legyen egy kis távolság.

Sok kertésznek okoznak gondot a csigák, ezért a meztelen csigák petéit még ilyentájt feltétlenül gyűjtsük össze.

Teendők a balkonkerti növények körül

A balkonkerti, vagy konténeres kertészkedésre is egyre több szép példa látható. Az egynyári növények mellett népszerűek a díszcserjék és a kisebb fácskák is, ma már nem ritka a cserépben tartott mini örökzöld sem, amelyek a kisebb erkélyek teraszok díszítésében egyre gyakoribb.

A téli évszak előtt a cserepes és dézsás növényekkel bőven vannak teendők. De például az örökzöld növények bírják a téli fagyokat, ezért gondosságból, óvatosságból semmi kép ne vigyük be a melegre. Egyedül a kiszáradástól óvjuk, időnként ellenőrizzük, hogy a földje nedves-e, emellett betakarhatjuk falevéllel, vagy könnyen szellőző fátyolfóliával.

A balkonkerti növények gyökérzete nem képes ellenállni sem az enyhébb, sem az erősebb fagyoknak, mindenképpen védelemre van szükségük. A természetes anyagú kőedények helyett nagyjából 2 cm falvastagságú polietilén, vagy üvegszálas termékek ajánlottak, amelyeket célszerű akár szalmával, vagy akár falevelekkel befedni. Állítsuk az összes edényt az épület északi, vagy keleti oldalára, de egy védett fészerben, vagy a garázsban is átteleltethetjük. Időnként kevés vízzel öntözzük meg, mivel nem tesz jót még télen sem, ha kiszárad a földjük.