vizi kertek

Vízi kertek technológiája

Bármilyen vízi csodát tervezünk is a kertünkbe, ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, szükség van a megfelelő technológiai háttér kialakítására.

Szinte minden esetben szükség van egy, a zárt rendszert irányító szivattyúra, valamint valamilyen szűrőrendszerre, amely biztosítja a vízminőség fenntartását. Nem mindegy, hogy milyen szivattyúkat választunk, a választásnál fontos figyelembe vennünk, hogy hol fogjuk és milyen munkára használni a gépet.

Három kategóriába sorolhatjuk a használatos szivattyúkat. A legfontosabb a választásnál, hogy a teljesítménynek illeszkednie kell a feladathoz. A tó legmélyére helyezzük el az úgynevezett keringetőszivattyút, amely a víz keringetésével biztosítja a megfelelő oxigénellátást. A patakszivattyú nagy teljesítményű; a vizet képes a patak végétől a távoli forrásig szállítani. A harmadik típus pedig a forrás- és szökőkútszivattyú, amelyet kifejezetten vízi látványosságokhoz fejlesztettek ki.

A víz szállítása mellett szükséges még gondoskodni a víz tisztításáról, a vízminőség fenntartásáról. Erre különböző eszközök vannak forgalomba. A szűrőrendszerek keringetőszivattyú segítségével a szűrőkamrába vezetik a vizet. Itt különböző szűrők vannak. A rendszer összegyűjti a szennyeződéseket és tisztítja a vizet. Vannak biológiai szűrőrendszerek is, amelyek biológiailag bontják le a vízben lévő szennyeződéseket, mint például a felhalmozódott tápanyagot. Vannak tisztítók, amelyeket a víz felületének tisztítására használhatunk, ez az úgynevezett skimmer.

vizi kertek

A háztartási porszívóhoz hasonlóan a tó alján összegyűlt szennyeződéseket a vákuum segítségével távolíthatjuk el. Ha ezt időnként nem tesszük meg, a tó aljára lerakódott rétegek fokozatosan, feltöltik a tavat. A tó oxigénpótlására speciálisan kialakított eszköz az oxidátor. Az eszköz hidrogén-peroxiddal és desztillált vízzel van töltve, amely a vízbe helyezve fokozatosan adagolja az oxigént a tavunkba. Télen a megfelelőn oxigénellátás érdekében jéggátlót helyezzünk tavunkba, amely megakadályozza a víz teljes befagyását és így biztosítja a megfelelő gázcserét.

A környezetvédelem és megújuló energiák jegyében pedig használhatunk a szivattyúk működéséhez napenergiával működő termékeket. Speciális eszközök kaphatóak a szaküzletekben; némelyiket pontosan egy szivattyú energiaigényének kielégítésére tervezték.