büdöske ültetése

Büdöske ültetése

A büdöske manapság ismét töretlen népszerűségnek örvend, nemcsak a vidékies stílusú otthonokban mutat jól, hanem különféle színű és méretű növényekkel kombinálva ágyásba ültetve.

Vannak olyan virágok, amelyek egykor nem hiányozhattak volna nagyanyáink kertjéből, de később már nem tartoztak a legnépszerűbb évelők és egynyáriak közé. A büdöske manapság is igen népszerű, ugyanakkor bio kertekben is használhatjuk növények kártevőjének elűzésére is.

büdöske ültetése

A büdöske ültetésének előnyei

A büdöske bársonyvirágként is ismert (Tagetes sp.) nevét jellegzetes illatáról kapta. Tömött, fodros szirmú virágai vannak: élénk pirosas, barnás és narancsos sárga színű virágai jól mutatnak szegélyként és ágyásban, de akár csoportosan is jól érvényesülnek például a lila levendula tövek társaságában. A büdöske ültetése mellett szól a megjelenése, a könnyű gondozása, valamint a hasznossága.

Igénytelen

A büdöske kevés gondozást igényel, és jól tartható napfényes helyeken is.

büdöske ültetése

Kártevő csalogató és elűző

Jó tudni, hogy a biokertekben azért számít alapnövénynek, mivel a virágai képesek magukhoz csalogatni a levéltetvek ellenségeit a fátyolkát és a zengőlegyet. De a felszín feletti része is hasznos a káposztalégy vagy a krumplibogár elűzésében.

Konyhai alapanyag

Habár a kertekben és ágyásokban leginkább a kisvirágú és a nagyvirágú bársonyvirág fajtákkal találkozhatunk, törpe bársonyvirág vagy más néven apró büdöske ehető szirmaival salátákat ízesítenek.