tulipán

Tulipán: A kora tavasz legszebb hagymásnövénye

A tulipán és hagymás társai a nárciszok, krókuszok és a jácintok a tavaszi kert pompás virágai. Habár a hagymások ültetése az ősz, a virágzást követően a kertészeknek számos teendője van a következő évi bőséges virágzás érdekében.

A tulipánokat hasonlóan a nárciszhoz, a megfelelő termőhelyen évekig hagyhatjuk bármilyen bolygatás nélkül, mivel ez idő alatt szépen kifejlődnek a sarjhagymái, amelyek tovább gazdagítják a tulipán ágyást. Ami viszont fontos, hogy tavasszal az elvirágzás után az elnyílt virágokat tördeljük le közvetlen a virág alatt. Ezzel akadályozhatjuk meg, hogy a képződött magok felesleges tápanyagot vonjanak el a hagymától. Az őszig elszáradt tulipán szárat hagyjuk nyugalomban. Jó tudni, hogy a már harmadik éve virágzó tulipánok hagymáját a nyár közepéig szedjük fel, és hűvös körülmények között tároljuk egészen augusztus végéig, amikor aztán ismét kiültethetjük.

tulipán

A tulipán hagymák ültetési ideje

A hagymások nevelése nem bonyolult még a kezdő kertészek számára sem, hiszen 3-4 évig semmilyen teendőt nem igényelnek. A tulipán hagymák ültetésére a szeptember a legideálisabb hónap, azonban ha kellemes és enyhe az idő, akkor akár késleltethetjük a kiültetést. Arra azonban feltétlenül ügyeljünk, hogy a hagymákat kellő mélyen kerüljenek bele a talajba, mivel ezzel tudjuk megakadályozni a téli kifagyásukat. A tulipánok helyét változatos módon alakíthatjuk ki: jól érzi magát balkonládában is, de nagyon jól mutat virágágyásban, sziklakertekben, vagy különböző cserjék napos oldalán.

Ez is érdekelhet
Varjúháj: Népszerű varjúhájfélék évelőágyásokba és sziklakertekbe