kardvirág

Kardvirág ültetési ideje

A hagymás virágok évtizedek óta a legkedveltebb növények közé tartoznak. A hétköznapokban gyakran okoz gondot a kezdő hobbikertészeknek, mikor van az ültetési idő, hiszen találkozni tavaszi illetve az őszi ültetésű hagymások kifejezéssel. Például a kardvirág, amely töretlen népszerűségnek örvend napjainkban is a tavasziak csoportjába tartozik, míg a tulipán hagymákat ősszel ültetjük el.

A tavaszi hagymások ültetési ideje

Jó tudni, hogy egy részüket ősszel ültetjük el, ezek a klasszikus tavaszi hagymások. A téli hideghatás eredményeként tavasszal bontanak virágot, ide tartoznak a közismert jácint, tulipán és nárcisz félék. A tavasszal ültetendő hagymások közé tartozik az írisz, a begónia, a dália és az impozáns méretű kardvirág. Ezek a fajták csak késő tavasztól, nyáron hoznak virágot, de nem ritka az ősszel virágzó tavaszi hagymás sem.

A kardvirág ültetése

A tavaszi ültetésű hagymások így a kardvirág ültetési ideje tél végére, tavaszra esik, azonban a fajtától függően van, amelyik még a májusban is telepíthető. Fontos, hogy a gumók vásárlásakor tanulmányozzuk a csomagoláson lévő tájékoztatót.

kardvirág ültetése

Ültetési mélység

A hagymások így a kardvirág (Gladiolus) telepítésénél nagyon fontos a megfelelő mélység. Érdemes megjegyezni, hogy a hagyma magasságánál, illetve a körméreténél 2-3-szor mélyebb gödörre van szükség.

kardvirág ültetési ideje

A kisebb méretű gumókat könnyen ültethetjük egy szerszámnyél nyelét a földbe nyomva, de a nagyobbakhoz ásót is használhatunk. Lehetőleg a csúcsával felfelé helyezzük a földbe, így könnyebben hajtanak ki, és erőteljesebbek lesznek.

Érdemes mind tavasszal, mind ősszel ültetni a különféle fajtákból, így az év jelentős részében csodálatos növényekkel díszíthetjük a kertünket és a balkonunkat.