hangyák ellen

Nemkívánatos vendégek a házban és a ház körül

A konyhában masírozó hangya legalább olyan zavaró, mint a kertet, teraszt ellepő hangyák látványa. Általában egy-két hangyát még el tudunk viselni, de az oszlopokban vonuló invázió már nem nyújt kifejezetten kellemes látványt, és szeretnénk a leghamarabb és leghatékonyabban tőlük megszabadulni.

A hangyák életmódja

Az ember környezetében általában a házi hangya, a kis fekete hangya, valamint a gyepi hangya fordul elő, de a legnagyobb gondot a fáraóhangyák jelentik. A hangyák ellen akkor tudunk hatékonyan fellépni, ha tisztában vagyunk az életmódjukkal, és megfelelő szereket használunk. Érdekesség, hogy a hangyák körében bizonyos munkamegosztás tapasztalható. A nagy szemű hímek feladata kizárólag az anya megtermékenyítése, a petéket a királynők termelik a megtermékenyítést követően. Az anya és az ivadékok táplálása a dolgozók feladata, a boly védelméről pedig a katonák gondoskodnak. Rejtőzködő életmódot folytatnak, a helyiségekben felbukkanó hangyák mindig a dolgozók. Ha megfelelő tápanyagot találnak, például cukrot, vagy édes élelmiszert, akkor ezt a többi hangya tudomására hozzák, és ezután a fészek és a táplálék között nagyobb tömegben jelennek meg. Az irtást megnehezíti, hogy a legtöbb faj érzékeny a szer szagával szemben, ezért a használatuk gyakran nem vezet eredményre.

Védekezés a hangya ellen

A házi hangya általában kertes házakban tavasszal és ősszel bukkan fel élelemszerzés céljából. A ház közelében a földben fészkel, a hangyabolyt a fal repedéseiben is kialakíthatja, ahol egy anya mellett több ezer dolgozó él. A száraz meleg helyeket kedvelik, a lakásba akár mi is behurcolhatjuk például cserepes növénnyel, de könnyen be is vándorol. Az irtásukhoz porozás, felületkezelő rovarirtó permet lehet hatékony. A megelőzése gyakorlatilag lehetetlen, mivel nagyon nehéz a bolyt felderíteni.

A gyepi hangya jellemzően kertes házakban, valamint élelmiszer raktárakban fordul elő. Hasonlóan a házi hangyához élelemszerzés céljából bukkannak fel tavasszal és ősszel. Általában népes bolyban élnek, a fészekben egy anya található. Fűtött helyeken tavasszal is megjelenhet, és elszaporodhat, általában nyáron rajzik. A lakásba különböző élelmiszerekkel is behurcolhatjuk, de könnyen be is vándorol. A védekezése is hasonló módon történik. Megelőzni a boly felkutatásával lehet.

hangyák ellen

A kis fekete hangya boly könnyen felismerhető az épületek körül a felszínre halmozott kis földkupacokról, elsősorban a szabadban fordulnak elő. Kizárólag élelmiszer szerzés céljából, a falak repedésein, a téglák között jutnak be. Védekezni rovarirtó permettel, porozással és mérgezett csalétekkel lehet. Megelőzni a boly felkutatásával lehetne, de ez szinte lehetetlen.

A fáraóhangya kolóniák jellemzően a fűtő- és meleg vízvezeték közelében az épület falában alakulnak ki, de előfordulhatnak hosszú időn tárolt élelmiszerekben vagy ruhásszekrényekben is. Parányi méretük miatt nehéz őket felfedezni, általában a csővezetékek mellett aktívan terjednek, és mire észleljük már jelentősen elszaporodtak. Védekezni ellene kizárólag – a késleltetett hatásmechanizmusú gyomorban felszívódó – mérgezett csalétekkel lehet. A fáraóhangyákat gyakorlatilag lehetetlen megelőzni.

Hangyák a gyümölcsösben, és a kertben

Gyakran láthatunk hangyákat masírozni a díszfákon, gyümölcsfákon, cserjéken és zöldségeken, amely általában a levéltetvek jelenlétére utal. A levéltetvek rengeteg kár okoznak a szívogatásukkal, és az általuk kibocsájtott mézharmat viszont a kedvelt elesége a hangyáknak.

Házi praktikák hangyák ellen

Sokan ódzkodnak a vegyszeres rovarirtószerektől, így számukra érdemes néhány bio módszert is kipróbálni. Lehet, hogy többféle szert és módszert is be kell vetni, mivel nem mindenkinél válik be ugyanaz. Kedvelt módszer a szódabikarbónás-cukros védekezés, ilyenkor a vonulási útba kis mennyiséget helyeznek el. Sokan cukros oldattal, fahéjjal próbálkoznak, és a tapasztalatok szerint az erős intenzív illóolajuk miatt a levendula, a fokhagyma, a fodormenta és borsmenta is hatásos lehet a hangyák távoltartására.