kavicskaktusz

Kavicskaktusz: Igénytelen szobanövény, amelyet a gyerekek is szívesen gondoznak

A szobanövények egy része kimondottan gondos ápolást igényelnek, viszont számos olyan is kapható, amelyek jól tűrik a mostohább körülményeket is. A kavicskaktusz tipikusan olyan növény, amely kiváló a kevés szabadidővel rendelkezőknek. Tetszetős külseje miatt a gyerek is szívesen gondját viselik. Nagyon mutatós a közös edényben csoportosan ültetett kavicskaktusz látványa.

Vannak olyan növényfajok, amelyek nem viselik el sem a szélsőséges körülményeket, sem a rendszeres öntözés hiányát. Viszont a szárazságtűrő és igénytelen növények között is könnyen találhatunk vonzó példányokat, amelyek az otthonunkat is barátságossá teszik. A gyerekek kimondottan kedvelik a kaktuszféléket, bátran a gondjaikra bízhatjuk, hiszen a kevésbé rendszeres locsolást is jól viselik.

A kavicskaktusz (Lithops sp.) Dél-Afrikában őshonos növény roppant szárazságtűrő. Nevét a külsejének köszönheti, hiszen színes kavicsokhoz hasonló. Általában a nagyobb barkácsüzletekben is kapható, kb. 8 centiméteres cserepekben. Kavicsvirágként is ismert növényen szembetűnő a két húsos levél, amely rendkívül jól raktározza a nedvességet. A felületüket a különféle színű foltok és alakzatok teszik különlegessé, szinte nincs tökéletesen egyforma közöttük. A levélpár közötti résen keresztül tud a többi levele, és a virága kifejlődni, azonban ez a fejlődés igen lassú, egy év alatt alig történik szemmel látható változás a mintázatában. Általában csak 3-4 éves korban hozzák az első virágot: a levélpárnál lévő árokból fejlődik ki a virága, amely néha balzsamos, fűszeres illatú. Az idősebb növények gyökerén újabb növénytest alakul ki, így az évek alatt akár 8-10 kifejlesztett testben is gyönyörködhetünk.

kavicskaktusz

Kavicskaktusz gondozása

A kavicsvirág kimondottan kedveli a napos meleg helyeket, és csak igen minimális locsolásra van szüksége. A fényigénye napközben változik, így legszerencsésebb a déli fekvésű ablak közelébe elhelyezni. Tavasztól őszig lehetőség szerint biztosítsunk árnyékot a számára. Amikor a napi hőmérséklet lecsökken, és rövidülnek a nappalok, a kavicsvirág is fejlődésnek indul. A növekedési ciklusa ősztől tavaszig tart, és nyáron jóformán víz nélkül elvan. Jó tanács, hogy csak akkor adjunk egy kevés vizet neki, ha úgy tapasztaljuk, hogy össze van zsugorodva, és a földje ki van száradva, ez általában augusztustól jellemző.

A kavicsvirág számára a jó vízelvezetésű gyorsan kiszáradó földfajta megfelelő, bátran válasszuk a mezőgazdasági boltok kaktuszok számára ajánlott virágföldjét. Csak 3-4 évente ültessük át, a csoportos ültetés kimondottan jó megoldás. Erre a célra válasszunk egy 7-12 centiméter mély edényt, majd kevés homokkal elkevert földbe óvatosan mélyesszük bele nemcsak a főtörzset, hanem a növény harmadát is. A növény köré kevés kavicsot és homokot is elhelyezhetünk, lehetőleg lágy vízzel, és mindig csak a földjét öntözgessük.