hortenzia teleltetése

Hortenzia teleltetése

A hortenzia különösen népszerű cserjés növény, számtalan változata létezik. A kertekben leginkább a nagy tányérvirágzatú hortenziákat láthatjuk, de kedveltek a cserepes szobai hortenziák is. Jó tudni, hogy az egészséges fejlődés érdekében metszeni kell- fajtánként eltérő időszakban, de a legfontosabb a megfelelő kémhatású talaj biztosítása.

Hortenzia teleltetése

A hortenziát hagyományosan a kert árnyékosabb részeire ültettük, addig egyre gyakrabban bukkan fel teraszokon és balkonokon is dézsás növényként, és beltérben is szobanövényként.

A hortenzia gondozásakor különbséget kell tennünk a cserepes hortenzia (Hydrangea macrophylla) és a kerti hortenzia (Hydrangea) között. A dézsában nevelt hortenzia teleltetése nem bonyolult, azonban főként a fiatalabb példányokra az első pár évben érdemes gondot fordítani. Lehetőség szerint ültessük ki szabadföldbe a kertbe, vagy hasonlóan az egyéb teleletetést igénylő dézsás növényekhez vigyük be fagymentes helyre, például garázsba, folyosóra, télikertbe, vagy hűvös előszobába.

hortenzia teleltetése

Mivel a téli időszakban a vegetációs időszakát tölti, magunk is megtapasztalhatjuk, hogy az időjárási viszonyoktól függően késő őszre a leveleit lehullatja. A teleltetett hortenzia számára a legkíméletesebb módszer a levelek elhullattatására, ha sötét textília, vagy fekete fólia borítást alkalmazunk, így a kerti bokorhoz hasonlóan a levelektől megfosztott ágakon telel át.