kockásliliom

Kockás liliom

A kockás liliom kedvelt dísznövény, a könnyen nevelhető évelők közé tartozik. Ültetésének ideje szeptemberben és októberben aktuális. A tulipánra emlékeztető virágait tavasz végén, nyár elején hozza. Mivel fagytűrő a virághagymák elültetése után különösebb teendőt nem igényel.

A kockás liliom jellemző tulajdonságai

A kockás liliom (Fritillaria Meleagris) mocsári kockásliliom néven is ismert, hazánkban a védett növények köré tartozik. Gyakran fordul elő szerte Európában, Délkelet-Európa melegebb éghajlatán is az ártéri erdőkben és lápos területeken.

mocsári kockásliliomA liliomfélék családjába tartozik, évelő hagymás növény. Általában kockás mintázatú, változatos színű virágaival hívja fel magára a figyelmet, mivel a levelei fűszerűek, jelentéktelenek. A tulipánra emlékeztető harang formájú virágok lilásak, rózsaszínesek és fehérek, általában magányosan vagy párosával fejlődnek a karcsú szárakon.

A kockás liliom ültetése, gondozása

A kockásliliom hagymákat szeptemberben és októberben ültethetjük el, a természetes élőhelyükhöz hasonló, napos félárnyékos helyet válasszunk. Nemcsak szabadföldbe, hanem balkonládába is telepíthető. Ültetőközegnek jó vízáteresztő képességű humuszos talajt válasszunk.

kockás liliomA hagymákat 6-8 cm mélyen helyezzük bele a földbe, az ültetőgödör a hagymák méretének a kétszerese legyen. Különösen nyáron a földjét tartsuk kissé nyirkosan. A tavaszi hagymásokhoz hasonlóan rövid ideig díszít, majd nyugalomra tér. Elvirágzás után nem szabad eltávolítani sem a szárat, sem az elnyílt virágot. A kockásliliom általában márciusban bújik elő, habár fagyálló, télire betakarhatjuk lombbal, vagy komposzttal.