egynyari viragok min

Könnyen gondozható egynyári virágok

Az egynyári virágok igen kedveltek, amely nem csoda, hiszen rengeteg féle és fajta közül választhatunk, pompás színkombinációkat hozhatunk létre akár már egy kisebb teraszon is. Amire ügyelnünk kell a kiválasztásnál és az összeültetésnél, hogy mindig az igényeiknek megfelelően ültessük. Ezért mielőtt összevásárolnánk a kertészetek vonzó kínálatát, gondoljuk át a lehetőségeinket.

Vannak kimondottan kezdők számára ajánlható fajták: a rézvirág, büdöske, körömvirág, petúnia, vagy a begónia, mindezek a virágok hálás díszei lehetnek a teraszunknak, vagy a balkonunknak. Az egynyáriak ültetését nem szabad elkapkodni, érdemes kivárni, amikor már biztosan nem kell számolni éjszakai fagyokkal. Az sem mindegy, hogy milyen tájolású a balkonunk, hiszen a növények egy része inkább félárnyékos helyen érzi jól magát, ezért vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy melyik kerülhet a tűző naptól érintett helyre.

egynyari viragok2 min

A gondos előkészülethez az is hozzátartozik, hogy tudjuk, hogy várhatóan mekkorára nő meg, vagy terebélyesedik, hiszen ez befolyásolja, hogy mekkora cserépbe ültetjük, illetve az alacsonyabb növésűt elzárhatja a napfény elöl. Amennyiben szeles helyre ültetünk, akkor a nagyvirágú, törékeny szárú, vagy a magasra növő növényeket érdemesebb mellőzni. A balkonokon kimondottan jól mutatnak a különböző futónövények, amelyek egy futtató állványon messziről is odacsalogatják a tekintetet. Egynyári futók a kékes-lilás tölcsérvirágú hajnalka, a lilás-fehéres harangforma virágú serleglonc, vagy a piros, sárga virágú szárnyas feketeszem, ezekkel a növényekkel bátran benépesíthetjük az erkélyünket.

Az egynyáriak hosszú virágzásának titka a megfelelő hely mellett a folyamatos öntözés és tápanyag utánpótlás. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fajta a pangó vizet nem bírja, ezért olyan edénybe ültessük, amely a felesleges vizet elvezeti, vagy öntsük ki a cserép alól a felesleges öntözővizet is.