tulipán

Tulipán ültetése balkonládába

A tavaszi hagymás növények nem csak kertbe és ágyásba ültethetők, vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten alkalmasak cserépbe, és balkonládába való ültetésre.

A tavaszi hagymásokról azoknak sem kell lemondani, akik nem rendelkeznek kerttel, hiszen számos olyan gumós van a tavaszi ültetésűek között is, amelyet bártan ültethetünk balkonládába és cserépbe is. Kevés gondozást igényelnek és az elvirágzás után csak át kell helyezni a sárguló, száradó növényt cserepestül egy árnyékos sarokba.

tulipán ültetése

Tippek a tulipán ültetéséhez

A tulipán (Tulipa) az egyik legkedveltebb növény, vágott virágként is szívesen vásárolják, ugyanakkor a kertben pompázó tulipánok kellemes látványt nyújtanak minden tavasszal. Azoknak sem kell lemondani a telepítéséről, akik csak egy falatnyi balkonnal rendelkeznek. A tulipán ültetése balkonládába még a kezdő hobbikertészek számára sem bonyolult. Érdemes a hagymákat a vásárlást követően minél hamarabb elültetni, de ha nem áll módunkban, akkor a telepítését akár kitolhatjuk az őszi fagyokig, de addig ne felejtsük száraz és hűvös helyen tárolni. A virághagymák a téli hónapokban pihennek, kifejezetten szükségük van a hideghatásra a tavaszi virágzáshoz. A kisebb méretű virághagymákat elegendő nagyjából tíz cm mélyre ültetni. Feltétlenül ellenőrizzük le, hogy rendelkezik-e az edény vízelvezető nyílással.

Ültetőközeg és ültetőedény kiválasztása

Az ültetéshez jó minőségű, laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk, és ajánlott a hagymák alá a cserép aljára vízelvezető réteget is helyezni, amely védi a hagymákat a rothadástól. Az ültetőedényt annyira töltsük meg virágfölddel, hogy könnyen öntözhessük, és maradjon elegendő hely a mulcsozásra.

Mulcsozás

Jó tudni, hogy a tartós téli mínuszok ellen (már -5 Celsius foktól) a cserepes növényeket védeni kell. Takarjuk mulccsal, és lehetőség szerint akár éjszakára fedett helyre vigyük be. Erős fagyok ellen hasznos lehet a cserepet fóliával betekerni alulról és oldalról is.

Gondozás

A tulipán hagymák különösebb gondozást tavaszig nem igényelnek, hideg időben a locsolást is mellőzzük.