kerítés vagy régi falak befuttatása

Tippek a kerítés vagy régi falak befuttatására

Egy új kerítés kialakításához mélyen a pénztárcába kell nyúlni, azonban egynyári növényekkel, vagy futó évelőkkel is látványos megoldást érhetünk el, ráadásul a kíváncsi tekintetektől sem kell tartanunk. A legnépszerűbb egynyáriak a sarkantyúka, a díszbab, vagy a hajnalka, de a kellemes illatú szagosbükköny is a kert díszévé válhat.

Jó időben szívesen töltünk időt a kerti bútorok között, sokan az étkezéseket a teraszon vagy a kertben bonyolítják. Ha csak nyáron igényeljük a takarást, akkor érdemes futó egynyári növényekben gondolkodni. Nem csak olcsón kivitelezhető, de megfelelő körülmények megléte esetén gyorsan beborítják a kerítést, vagy a kevésbé látványos falszakaszt.

A szakértők szerint a futtatáshoz a hálós illetve rácsos szerkezet a legtökéletesebb, a tapasztalatok szerint a függőleges léckerítésre nem futnak fel rendesen a növények.

A barkácsáruházak, és mezőgazdasági boltok polcain rengeteg féle virágmag közül választhatunk. A magok rövid idő alatt kifejlődnek, de ha már kellemes az idő, akkor közvetlenül ültethetjük a kerítés mellé a földbe. A magokat célszerű a vetés előtt éjszakára vízbe áztatni. Első lépésben a földet készítsük elő lazítással, szükség szerint gyomtalanítással, a talaj javítására szórhatunk egy kevés virágföldet. Fészek alakú, 4-6 cm-es mélyedéseket vájjunk, amelybe egyszerre több magot szórjunk, majd fedjük be, úgy, hogy a fészek formát megtartsa, így az öntözővíz is megül rajta.

Kedvelt egynyáriak futtatásra

Díszbab

A díszbab igen látványos, gyorsan futtatható egynyári, amely akár három méteres magasságig is fel tud futni. Változatos színű virágait (rózsaszínes, pirosas, lilás színűek is kaphatók) egészen őszig hozza. Megfelelő támasztó rendszerrel erkélyen és dézsában is nevelhető.

Szagosbükköny

A szagosbükköny kedvelt futtatható növény. Habár virágait csak rövid ideig hozza, nagyjából júniusban, finom illata miatt gyakran ültetik félárnyékos helyekre. Általában másfél méter magasságot ér el, és nyári hónapokban fokozottan ügyeljünk az öntözésére.

Sarkantyúka

A sarkantyúka nem csak futtatásra, hanem talajtakarásra is alkalmas egynyári. Kerítésekre nagyjából másfél méteres magasságig fut fel, de ha nem tud felfelé kapaszkodni, akkor a talajon terjeszkedve fut tovább.

Hajnalka

Gyakran látni a rózsaszín, kék, fehér színű hajnalkát teraszokon zsinegek segítségével futtatva. Sűrű levelei önmagukban is díszítenek és árnyékolnak. Kedveli a napos, az árnyékos és félárnyékos helyeket egyaránt. Érdekessége, hogy a virágait napközben csukva tartja a következő reggelig. Tápanyagban gazdag földbe ültessük, és nyáron legalább kéthetente tápoldatozzuk.