begonia1

Begónia: Jó választás a napsütötte teraszokra

A begónia az egyik legkedveltebb növény, kifejezetten ajánlható a napsütéses balkonok, teraszok díszítésére. Rengeteg fajtája létezik, leggyakrabban a különböző színű kerti begóniával találkozunk, amelynek rendkívül kedvező az ára, azonban az új hibridje a sárkányszárny-begónia is egyre több helyen látható.  A begónia előnye, hogy igen minimális gondozást igényel, és késő őszig ontja a virágait.

Kerti begónia

begonia2

A kerti begónia mindignyíló begóniaként is ismert egynyári növény gyakran látható közparkokban, és teraszokon és balkonládákban. Általában 15-20 cm magas, bokrosodó növény jól megkülönböztethető már a kerekded, különféle színű (vöröses-barnás és zöld) levelei miatt. A virágok is számtalan színben pompáznak, fehér, vörös, rózsaszínű egyaránt kapható. Rendkívül hosszú ideig virágzik, áprilistól az őszi fagyok megjelenéséig. Előnye, hogy rendkívül jól fejlődik napos és árnyékos helyeken egyaránt. Kevés gondozást igényel, arra figyeljünk, hogy a pangó vizet nem kedveli. Jól mutat tömegesen ültetve, a különböző színekkel látványos kompozíciót alkothatunk. Habár egynyári növény, beltérben sikeresen átmenthető a következő tavaszra.

Sárkányszárny-begónia

A sárkányszárny-begónia rendkívül impozáns, a folyton nyíló, színes csüngő virága miatt egyre többen vásárolják jóval borsosabb ára ellenére. Közepes magassága miatt dézsában, kaspóban is remekül mutat, már önmagában is figyelemre méltó. Nálunk viszonylag új hibrid-fajtának számít, tavasztól ontja a virágait. Nem csak gyorsan növekedik és bokrosodik, hanem jóval könnyebben alkalmazkodik a nyári meleghez. A gondozása is egyszerű: az elnyílt virágait sem kell folyamatosan lecsipkedni az új bőséges virágzás érdekében, mivel azokat magától lehullatja.  Érdemes rögtön egy nagyobb kaspóba ültetni, hogy elegendő helye legyen a gyökereinek a fejlődéshez. Nyáron rendszeresen tápoldatozzuk. Ha a levelei zöldből bordós-vöröses árnyalatúvá alakulnak, helyezzük át félárnyékosabb helyre. Ősszel a fagyok megjelentével érdemes átteleltetni.