fogyasztásmérő

Amit a fogyasztásmérőkről tudni kell

Funkció és feladat

A jelenlegi elektromos áram árakat elnézve nem csoda, hogy a legtöbb háztartás és ipari létesítmény igencsak odafigyel energiafelhasználására, illetve próbál abból lefaragni. A költségek nyomon követésében kiváló segítséget jelenthetnek a különböző fogyasztásmérők, melyekkel megbecsülhető a várható áramszámla összege is. Mutatjuk, mit érdemes tudni ezekről az ügyes eszközökről.

Az elektromos fogyasztásmérők nélkülözhetetlen eszközök a lakástulajdonosok, a vállalkozások és a közművek számára egyaránt. Kilowattórában (kWh) mérik az elfogyasztott villamos energia mennyiségét, és segítenek meghatározni, mennyi pénzt kell fizetni hó végén a felhasznált áramért. Sokan azonban nem ismerik ezeket az eszközöket, típusukat és működésüket. Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb infókat.

Mielőtt azonban belevágunk, beszéljünk röviden a minőségről! A beszerzést érdemes kizárólag professzionális, megbízható villamossági boltokban intézni, ahol neves gyártók legújabb modelljei állnak rendelkezésre. A Világításcenter fogyasztómérő választéka például valamennyi típusból (dugaljba dugható, DIN sínre szerelhető, egy- illetve háromfázisú, elektormechanikus és digitális kijelzésű) a legjobb ár-érték arányú megoldásokat kínálja.

A különböző fogyasztásmérő eszközök – hétköznapi nevükön a villanyórák – lehetnek hitelesítettek, illetve hitelesítéssel nem rendelkezők. Léteznek háztartási, illetve ipari felhasználásra gyártott változatok. Funkciójuk azonban azonos: mérik, hogy adott időn belül hány kilowattórányi áramot fogyasztottunk el. Segítségükkel megfigyeljük a háztartási gépek, robotgépek, ipari berendezések elektromos áram fogyasztását. Ez igencsak hasznos funkció, ugyanis, ha látjuk a számokat, könnyebben kerülhetjük el a túlfogyasztást és a magas áramszámlát. Megtudhatjuk, egy-egy készülék mennyi áramot fogyaszt használat közben, illetve készenléti állapotban.

Használatukkal könnyebb kiszűrni az elavult, ezért túl sokat fogyasztó, illetve a hibás készülékeket is. Előbbi esetben látjuk, mikor kell modernebb, energiatakarékosabb modellre cserélnünk a régi eszközt, utóbbi esetben pedig kiszűrhetjük a meghibásodott gépeket, melyek nem csak működés közben, de jellemzően készenléti állapotban is sokat fogyasztanak. A magas számlán túl ezek természetesen komoly veszélyforrást is jelentenek – jó tehát időben házon kívül tudni őket.

fogyasztásmérők típusai

A fogyasztásmérők típusai

A legtöbb villamossági boltban és webshopon beszerezhető a fogyasztásmérők különböző elveken működő variációi. Legegyszerűbb, legkézenfekvőbb talán a dugaljba dugható típus, amivel a háztartási eszközeink fogyasztását tudjuk mérni, de létezik egy- vagy háromfázisú, DIN sínre szerelhető alternatíva is. Kijelző tekintetében megkülönböztetjük a digitális, illetve az elektormechanikus fogyasztásmérőket.

A nem digitális, hanem analóg mérőkben számláló működik, melynek mechanikus fogyasztásmérő forgórésze a terhelés hatására forog. Ennek leolvasásához villanyszerelő szakember szükséges. Ezzel szemben az LCD vagy LED kijelzőről egyszerűen leolvasható számok a digitális fogyasztásmérőt jelentősen népszerűbbé teszik a lakossági felhasználók körében. Szintén kedvelt megoldás az úgynevezett fogyasztásmérő konnektor. Ez gyakorlatilag annyiban több, mint egy sima konnektor, hogy beépített mérővel rendelkezik, amely méri a rajta keresztül áthaladó áram mennyiségét.