télikert

Milyen tájolású télikert, mire a legjobban használható?

Amikor ingatlanunk adottsága eleve meghatározza télikertünk tájolását, nekünk kell azokat maximálisan kihasználni. Érdemes az alábbi információk alapján gondolkodni, illetve azok alapján tervezni a télikertünket. Szintén nagyon fontos, hogy a projektünk elején meghatározzuk magunknak, hogy a nap mely szakaszában használjuk az épülendő télikertünket.

Ha ezt átgondoljuk és van lehetőségünk ez alapján dönteni, a megfelelő tájolású építéssel nem ér minket csalódás, valóban akkor és úgy fogjuk tudni használni legújabb életterünket, ahogy azt megálmodtuk. Amennyiben adott a télikertünk helye (például meglévő terasz beépítésénél), akkor csupán legyünk tisztában az alábbiakban megadott jellemzőkkel.

Északi tájolású télikert – otthon dolgozók előnyben

 Mint azt fentebb írtuk, mindegyik fajta télikert tájolásnak megvan a maga előnye és hátránya is. Északi tájolás esetén télikertünk nem gyűjti a napsugarakat direkt módon, csupán közvetve kapja az éltető energiát, viszont azt az egész nap folyamán és egyenletesen. Az északi tájolású télikertek – általános kellemes klímájuk miatt – leginkább otthoni irodának, műhelynek vagy étkezőnek használhatóak tökéletesen. Utóbbi esetében mindenképp gondoljunk a konyha elhelyezkedésére praktikusság szempontjából. Olyan növényeket helyezzünk el, melyeknek nem kifejezetten életelemük a direkt napfény. Ennél a tájolásnál kifejezetten fontos a minőségi hőszigetelés és a megfelelő fűtés kialakítása. Ez többletköltséggel jár ugyan, de az erre fordított anyagiakat megspórolhatjuk az árnyékoláson és a légkondicionáláson, ugyanis arra nem kell különösebb hangsúlyt fektetni. További előnye, hogy a hidegebb és szeles időszakokban mintegy „előőrsként” felfogja az időjárás kellemetlen velejáróit, mely kézzelfoghatóan csökkenteni fogja energiafelhasználásunkat. Megfelelő kivitelezés esetén tökéletes szigetelő!

télikert

Keleti tájolású teraszfedés – korán kelőknek ajánljuk

 Ebben az esetben a felkelő nap első sugarai egyből bevilágítják télikertünket és egész délelőtt élvezhetjük a zavartalan napsütés jótékony hatásait. Kifejezetten ajánlott a keleti tájolású télikertünkben reggelinket, vagy reggeli kávénkat elfogyasztani.☺ Túlmelegedéstől nem kell tartanunk, hiszen ebben az időszakban még kifejezetten kellemes a napsütés, még a nyár kellős közepén is. A déli órákhoz közelítve télikertünk tetejét éri a nap, délután pedig lakóépületünk nyújt védelmet a túlzottan erős napsütéstől. Olyan növényekkel díszítsük keleti tájolású télikertünket, amelyek nem igényelnek különösebben napfényt. Az árnyékolás és a szellőztetés ebben az esetben nem olyan hangsúlyos.

Déli tájolású télikertek- a napsütés szerelmeseinek

 Itt számolhatunk a legtöbb napfényhozammal, ami kifejezetten jótékony hatással lehet a fűtésszámlánkra. A napsugarakat begyűjti és a jó hőszigetelésünknek köszönhetően, hőcsapdaként, tökéletes segítség a fűtésszámla radikális csökkentésében. Ahogy minden tájolásnak, ennek is vannak azért hátrányai. A déli tájolású télikertnél kell a lehető legjobb védelmet nyújtó árnyékolást alkalmazni a nagyon magas naphozam miatt. Ugyan ezen okok miatt a megfelelő szellőzés is nagyon fontos, tehát alkalmazzuk a lehető legtöbb nyílászárót. Ezen kívül érdemes klíma beszerelésén is gondolkodni, hiszen a nyári – akár 12 órás folyamatos – napsütés 70-80 celsius fokos hőséget is képes előidézni télikertünkben.

télikert

Nyugati tájolású terasz beépítés – munka utáni feltöltődés és örökös naplemente az otthonunkban

 Talán ez a tájolás a legideálisabb a szabadidőnk kellemes eltöltésére. Ha csak a családi programokra, baráti összejövetelekre, hétvégén minket meglátogató vendégekre, munka utáni pihenésre gondolunk ezek mind-mind legtöbb esetben délutáni, esetébe nyúló programok. Azt nem kell bizonygatnunk, hogy a naplemente látványa mennyire feltöltő tud lenni, mondjuk egy pohár borral a kedvenc nedűnkből akár egyedül, akár kellemes társaságban. Ennél a felállásnál mindenképp gondoskodnunk kell a megfelelő árnyékolásról, hiszen a kora délután óráktól direktben érkeznek a napsugarak.

Bárhogyan is döntünk végül, mindenképp keressünk erre szakosodott vállalkozást, akik minden felmerülő kérdésünkre válaszolnak, hiszen a tájoláson kívül nagyon sok dologra kell még odafigyelni. Ez természetesen befolyásolja hogy milyenek lesznek a télikert árak , de egy profi szakemberrel és egy végleges árajánlattal elkerülhetjük a meglepetéseket.
szerző: Sulyok Tamás