Indukciós, elektromos vagy gáz főzőlap

Indukciós, elektromos vagy gáz főzőlap, hogyan döntsünk?

Főzőlapot választani akkor sem egyszerű, ha rutinosan mozgunk a konyhában. Ma már olyan széles a kínálat, hogy jobbnál-jobb modellek versengenek a kegyeinkért. Sokan elbizonytalanodnak azonban, hiszen mindegyik alaptípusnak megvan a maga előnye.

A főzőlap kiválasztásának legfőbb szempontjai

Amennyiben még csak most építkezünk, vagy konyhafelújítás előtt állunk, terítékre kerülhet egy új főzőlap megvásárlásának a gondolata is. Ez már azért is kihívás, hiszen a sütés-főzés mestersége életünk szerves részévé vált, így nagyon nem mindegy, hogy mihez kell nyúljunk nap, mint nap. Továbbá egy jól megválasztott, minőségi főzőlap akár hosszú évtizedeken át hű társunk (és segítőnk) lehet a konyhában.

A kiválasztás során számos szempontot kell mérlegelni, többek között:

  • használat gyakorisága
  • biztonságosság
  • kényelmi funkciók
  • energiatakarékossági szempontok

Jelenleg indukciós, elektromos és gáz főzőlapok léteznek, így egy ilyen széles kínálatban mindenki megtalálhatja a szívének kedves darabot. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a döntést illetően, nem árt átbogarászni a legfőbb ismérveket.

A főzőlapokról dióhéjban: mi jellemzi az egyes alaptípusokat?

Gáz főzőlap

Sokan még mindig nagyon ragaszkodnak a gáz főzőlaphoz, hiszen a legtöbb ember ezen tanult meg főzni. Ez talán nem meglepő, hiszen egyszerű, de nagyszerű kezelhetőség jellemzi, szinte bármilyen edényt rá lehet tenni, és nagyon jól szabályozható a hőfoka. Hátránya között említhető a nyílt láng, mint veszélyforrás, de ma már a biztonságról sem kell lemondanunk. A Miele főzőlap rendelkezik például biztonsági kikapcsolás funkcióval, ahol az eszköz megától lekapcsolja a gázellátást, ha valamelyik égő véletlenül úgy maradt volna.

Indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlap az egyik legmodernebb alaptípus, de nemcsak a trendi megjelenés az, ami miatt sokan döntenek e mellett. A Miele főzőlap például már olyan kényelmi funkciókkal kecsegtet, amellyel a főzés egy valódi élménnyé válhat. Az indukciós típusok gyors felmelegedést ígérnek, és a nyílt láng hiányában, biztonságossá tehető velük a főzés. A háziasszonyok legnagyobb örömére a tisztítás miatt sem kell aggódni, hiszen a teljesen sík felület, nagyon könnyen takaríthatóvá válik. Szinte az egyetlen hátránya között említhető, hogy nem tehetünk rá akármit, és csak bizonyos típusú edényekkel, serpenyőkkel lesz használható.

Elektromos főzőlap

Habár az elektromos főzőlap népszerűsége elmarad a másik két típuséhoz képest, rengeteg pozitív érv szól mellette. Megnyerő külsejű, bármilyen főzőedényt rárakhatunk, könnyen tisztítható és gyorsan elkészíthetők vele az ételek. A Miele főzőlap segítségével például több időt takaríthatunk meg, amennyiben az ExtraSpeed főzőzónákon dolgozunk. Hátrányuk, hogy a kikapcsolás után még egy ideig árasztják magukból a hőt, azonban egy Miele főzőlap már rendelkezik maradékhő-kijelzővel is.

Nehezére esik a választás? Ma már lehetőség nyílik arra is, hogy akár az összes típust viszont láthassuk a konyhánkban. A Miele főzőlap választásával ez is megvalósulhat! A CombiSet elemekkel például teljesen egyedi főzőteret alakíthatunk ki magunknak, hiszen a különféle paneleket igény szerint kombinálhatjuk össze.