hangyaírtás

Hogyan védekezzünk természetes anyagokkal a hangya ellen?

A hangyák az egyik leggyakoribb rovarok közé sorolhatók, de a több száz hangyafajból azonban csak kevés faj keseríti meg az életünket. Az irtására számos környezetbarát praktika ismert, mint például a szódabikarbóna, de vannak olyan esetek, amikor feltétlenül szakembert igényel a probléma elhárítása.

Elég egy kis morzsa, vagy lehullott élelmiszer a járólapon, de a kutyatálban a megmaradt ételben is láthatunk dolgos hangyasereget.  Sokak számára irritáló látványt kelt a megjelenésük, azonban a látható hangyák mellett érdemes foglalkozni a lakások rejtett területein élő hangya kolóniákkal is. A hangyákban az a bosszantó, hogy a legapróbb réseken és nyílásokon is képesek bejutni az otthonokba, miközben élelmet vagy folyadékot keresnek. Ráadásul a hátrahagyott feromon nyomok a társaknak is segítenek a forrás elérésében. A hangyafészekhez vezető utat úgy lehet a legkönnyebben megtalálni, hogy követjük a vonuló hangyasereg útvonalát. Az irtását az is nehezíti, hogy gyakran nem ismerjük a hangya típusát, illetve más-más stratégiát igényel a kint élő és élelemért bejáró hangya, vagy a bent fészkelő kolónia, amely kifejezetten kedveli a meleg helyeket.

A lakásban masírozó hangyák ellen számos-akár környezetbarát módszer is bevethető, és ezek a termékek szinte minden otthonban megtalálhatók. Az eredményes védekezésre a szódabikarbóna (sütőpor) a legismertebb, illetve az illóolajok is hatékonyak.

Szódabikarbóna+cukor

Egy evőkanálnyit keverjünk össze mindkét anyagból, és a hangyacsalogató porkeveréket szórjuk a hangyák megszokott útvonalára, és rá a hangyákra.

Citromlé/ecet+víz+illóolaj

A savas közeg nem a hangyák kedvence, ezért kiváló riasztó eszközt készíthetünk fél-fél csésze citromléből (vagy ecetből), és vízből, és adjunk hozzá 10 csepp illóolajat. Az eleggyel töröljük át a hangyáktól érintett felületet, vagy részeket, és pár napig gyakran permetezzük az útvonalukat is.

Fahéj+víz +vattakorong

A fahéj jellegzetes illatát az emberek kifejezetten kedvelik, de a hangyák nem. Egy evőkanálnyi fahéjport fél csésze vízben oldjunk fel, majd a vattakorongokat itassuk jól át a folyadékkal, majd töröljük át a hangyák vonuló helyét. Néhányat a korongokból ott is hagyhatunk, garantáltan elkerülik ezeket a területeket. A fahéjpor helyett 10-15 csepp illóolajat is használhatunk.

A fáraóhangya ellen a jól bevált praktikák sem segítenek, ráadásul számos betegség terjesztésében is felelősek. Kiirtásukhoz vegyük igénybe a szakember segítségét.