konyha noveny min

A konyhában sem kell lemondani a zöld növényekről

Manapság egyre több időt töltünk az otthonunkban, így a konyhában is. A lakás minden részét, így a konyhát is díszíthetjük zöld növényekkel, sőt egyes fajtáknak kifejezetten kedvez a konyha párás levegője. Mielőtt kiválasztjuk a számunkra szimpatikus fajtákat, tervezzük meg a növényeink helyét, mivel legtöbbjük nem kedveli a folyamatosan tűző napot.

A konyhát is érdemes is érdemes benépesíteni a különböző növényekkel, nem csak illatoznak, de a konyhai levegőjét is tisztítják, gondoskodnak a nehéz szagok semlegesítéséről. Azt, hogy milyen növényt tudunk ültetni, a konyha tájolásán túl persze a méret is befolyásolja. Azonban kicsi konyha esetén sem kell lemondani a kertészkedésről, hiszen függőleges felfüggesztéssel nem csak látványos dekort készítünk, de alkalmas a holt tér kihasználására. A konyhai zöldkert kialakításánál ügyeljünk arra, hogy mérgező növényt (például a népszerű buzogányvirágot, más néven dieffenbachia-t) még véletlenül se válasszunk.

konyha noveny2 min

Legjobb növények a konyhába

 

Kávécserje

A kávécserje ideális kezdő kertészkedők számára is. Jól tartható a világos konyhaablak közelében, viszont a tűző napfényt nem kedveli. Nyárra a szabadföldbe is kiültethetjük, vagy a teraszok árnyékosabb részeibe is helyezhető. A fiatal cserjék vízigényesebbek, az idősebb növények esetében csak akkor locsoljuk, ha a föld felső részét száraznak látjuk.

Zöldike

A zöldike nem csak a konyhák, de a lakás árnyékosabb helyein is jól érzi magát. Nagyobb konyhapultra is helyezhetjük. Igénytelen növény, jól tűri a szárazságot, így kifejezetten ajánlható a kezdő kertészeknek, és azoknak, akik a rendszeres locsolásról hajlamosak megfeledkezni.

Fűszernövények

 

fuszernovenyek2 min

A fűszernövények kiválóan termeszthetők konyhaablakban, előnyük, hogy kevés gondozást igényelnek. Az élelmiszerboltokban az alapvető fűszernövényeket, mint az oregánó, a rozmaring, a bazsalikom, a menta, és a snidling viszonylag olcsón vásárolhatjuk meg. Jó tanács, hogy vásárlás után mindig ültessük át legalább két számmal nagyobb cserépbe. Ültető földnek tőzegmentes földet válasszunk. Egy-egy cserepet szét is bonthatunk kisebb egységekre, így a kapott töveknek ideálisabb lesz a fénnyel, tápanyaggal való ellátása. A legtöbb fűszernövény a direkt napfényt nem kedveli, így érdemes utána olvasni az eltérő fényigényről. A fűszernövényeknél fontos, hogy inkább kevesebbszer öntözzünk, mert a tipikus gondozási hibát általában a túlöntözés szokta okozni.