légkondi

5 fontos tipp a légkondi karbantartásához

A légkondicionáló berendezés (röviden légkondi) az egyik legfontosabb berendezés, amit megvásárolhatsz otthonodba. Amikor a nyári hőség berobban, egy légkondi segíthet elviselhetőbbé tenni a legforróbb napokat is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően karbantartsd légkondicionálódat, hiszen különösen kellemetlen tud lenni, amikor épp a legnagyobb kánikula közepén megy tönkre, teret engedve ezzel otthonodban a nyári hőségnek (a javítási költségekről nem is beszélve).

A legjobb védekezés a megelőzés, ezért is szedtük össze az 5 legfontosabb karbantartási tippet, amikkel biztosíthatod légkondid hosszú élettartamát.

1. Tartsd tisztán a légszűrőt

A légkondicionálók légszűrői vonják ki a levegőből a koszt és egyéb szennyeződéseket, mielőtt a készülék befújná azt szobádba. Fontos tehát, hogy ezek a szűrők mindig tiszták legyenek, különben a készüléknek jobban meg kell majd erőltetnie magát működés közben, ami nagyobb fogyasztást eredményez majd, mint kellene. Na persze, egy piszkos szűrő is kevésbé tartja tisztán a szobába érkező levegőt, ezért egészségügyi szempontból is fontos, hogy tisztán tartsd.

2-3 hónapnyi rendszeres használat után vedd ki a szűrőket, és mosd át őket langyos vízzel.

2. Tisztíttasd meg a tekercseket

A légkondicionáló egységek tekercsei teszik lehetővé, hogy a hűtőgáz elnyelje a hőt, és lehűtse az szoba levegőjét. Azonban idővel ezekre a tekercsekre is ráülhet egy jelentős porréteg, ami csökkenti hatékonyságukat. Ilyenkor az egységnek jobban meg kell erőltetnie magát a kívánt hőfok eléréséhez, ami magasabb fogyasztással jár.

A hűtőtekercsek tisztításához érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis ehhez speciális eszközökre van szükség.

A BudaKlíma csapata pedig szakszerűen tud segíteni a klíma karbantartásában. Kérj Te is ajánlatot tőlük az alábbi linkre kattintva: klíma karbantartás!

3. Ellenőrizd a kondenzációs egység ventilátorát

A kondenzációs egység ventilátora gondoskodik a hűtőgáz lehűljön, és az egység megfelelően működhessen. Fontos tehát rendszeresen ellenőrizni, hogy a ventilátor megfelelően működik-e. Ha fura zajokat hallasz a kültéri egységből, akkor meglehet, hogy meghibásodott a ventilátor, és ilyenkor azonnal klímaszerelőt kell hívj, hogy ellenőrizze a berendezést (pl. hogy nem-e repedtek meg a pengék, vagy nem-e hibásodott meg a motor, stb.)

4. Ellenőrizd az elvezetőt

Az elvezető feladata kivezetni a légkondiból a kondenzálódott folyadékot. Ha ez a cső valami miatt eldugul, és ez nem történik meg, akkor a berendezés nem fog megfelelően működni, és akár vissza is folyhat bele a folyadék, ami persze nem tesz jót neki. Ha nem tudod kitakarítani magadtól az elvezetőt, akkor kérd egy szakember segítségét.

5. Rendszeresen kérj karbantartást berendezésedhez

A klíma berendezés rendszeres karbantartása nem a hatékony működés biztosítása miatt fontos, hanem azért is, hogy elkerüld a gép súlyosabb (és drágább) meghibásodását. Egy tapasztalt szerelő alaposan ellenőrzi majd berendezésed minden részét, elvégzi a szükséges takarításokat, és teszteli az egységeket, hogy megfelelően működnek-e.

Persze egy ilyen karbantartás nincs ingyen, de még mindig érdemes ezt évente 1-2 alkalommal elvégezni, mint borsosabbá rakat fizetni egy alkatrész, vagy akár az egész berendezés cseréjére!