okosotthon

Okosotthon rendszer: ha elutaznál, erre is gondolj

Akik okosotthon rendszer tervezésén, beszerzésén gondolkoznak, azok számára egy fontos érv lehet az, hogy biztonságos legyen. Nagyon izgalmas és újszerű sok megoldás, de a lényeg sokszor a kevésbé látványos dolgokban van.

A biztonsággal kapcsolatos kérdések tetszik ki jelentős részét az okosothonnal kapcsolatos aggodalomnak.

Az egyik legfontosabb az, hogy pusztán egy riasztót, vagy hagyományos védelmi rendszert telepítünk-e a lakásunkba, vagy emellett az okosotthon rendszerünk az, amelyre rábízhatjuk legnagyobb vagyonunkat, a lakást és mindazt, ami benne van.

A vezeték nélküli okosotthon akár egy meglévő lakásba is telepíthető hiszen a vezérlés, az okos eszközök, érzékelők, biztonságot szolgáló kamerák összeköttetésben vannak.

Mindezt pedig egy mobiltelefonról is képes lesz vezérelni.

Ha elutazik, vagy sok időt tölt házon kívül, fontos, hogy kézben tudja tartani az ingatlana biztonságát.

A FIBARO vezeték nélküli okos otthon vezérlő rendszerek pont ezt a kényelmet és praktikumot képesek nyújtani. Ezek nem pusztán “okos eszközök”, melyeket betelepít valaki és ott így-úgy végzik a funkciójukat, hanem egy komplett és intelligens rendszer. Ezt hétköznapi szinten egyszerű elmagyarázni.

Az okosotthon elemei (érzékelők, mozgatók, okoseszközök) egy központi vezérlő segítségével kommunikálnak egymással. A FIBARO egy zárt Z-Wave technológián alapuló rendszert fejlesztett ki. Atz intelligencia abból áll, hogy bizonyos dolgok megtörténnek automatikusan, ha úgy akarjuk, ám bizonyos beállítások, műveletek csupán abban az esetben, ha ennek indoka van.

Mit lehet mérni? – mit érdemes?

Lehetnek olyan érzékelők, melyek a szénmonoxidot, füstöt, behatolást, de akár egy nyitva maradat ablakot, vagy ajtót jeleznek. A biztonság szempontjából az sem elhanyagolható, ha vízbeömlés keletkezik. Legyen szó egy csőtörésről, árvízről, hirtelen nagy mennyiségű csapadékról.

Szerintem Te is örülnél, ha nem pusztán tudnál róla, hogy történt valami, hanem egyből lenne is rá megoldás. Egy okosotthon olyan programokat is indít, melyek távolról akadályozzák meg a kárt: riaszthat a rendőrségen behatolás esetén, teljesen le is zárhatja a lakást, de áramtalaníthat és lezárhatja a vizet.

Ha ezeket előre felmérjük és beprogramozzuk, akkor az okosotthon valóban okos lesz és a te biztonságodat fogja szolgálni akkor is, ha éppen el kellett utaznod külföldre.