dugulás

Hogyan előzhető meg a dugulás?

A duguláselhárítás nem éppen a legkellemesebb délutáni, vagy esti program, amit elterveztünk magunknak. Szerencsére egy kicsivel több odafigyeléssel azonban már elkerülhető egy ilyen jellegű probléma.

Mi is sokat tehetünk a dugulás ellen

A dugulás a legváltozatosabb formákban jelentkezhet, így ahol vizes berendezések vannak, ott mindenképpen érdemes betartani 1-2 fontos dolgot. A megelőzéssel pedig könnyedén elkerülhetővé válik, hogy duguláselhárítás miatt kelljen kihívni a szakembereket az otthonunkba.

WC

A WC csészéről gyakran azt gondoljuk, hogy szinte bármit eltüntethetünk vele: egy nem túl sikeres főzés eredményét, a házikedvencünk almát, vagy egyéb higiéniás termékeket. Habár a nagyobb keresztmetszet miatt valóban ritkábbak a dugulások, semmiképpen ne használjuk szemetesként, ha nem akarjuk, hogy a duguláselhárítás szóba jöjjön. A nedves törlőkendő például a toilet egyik legnagyobb ellensége. Amellett, hogy károsítja a környezetet, felesleges megterhelést ró a szennyvíz-és csatornarendszerekre. A WC-be tehát csak az kerüljön, ami valóban oda való. További lényeges lépés lehet, hogy az öblítés lehetőleg mindig bő vízzel történjen meg.

Mosogató

Gyakran okoznak dugulást az olyan kézi mosogatások, ahol a vártnál nagyobb mennyiségű ételmaradék marad a tányérokon. Ezeket kaparjuk ki inkább a kukába, vagy töröljük le valamivel mielőtt folyóvizet engednénk rá. A mosogatást érdemes mindig olyan hőfokú vízzel végezni, amit még épp elbír a kezünk. A forró víz remekül oldja a szennyeződéseket, zsíros lerakódásokat. A mosogatószerek esetében pedig kerüljük a túlzottan kézkímélő, balzsamos verziókat, mivel ezek lerakódhatnak a lefolyócső falán.

Fürdőkád, zuhanytálca

Már egy átlagos fürdés esetén is nagy mennyiségű hajszál, szőr kerülhet a lefolyókba. Ebben az esetben érdemes egy szűrőt beszerezni, ami felfogja ezeket és nem a lefolyót fogjuk velük terhelni. Különösen nagy problémát jelentenek a krémes állagú samponok, balzsamok, szappanok, tisztálkodószerek is. Ahogy azt a mosogatószerek esetében már kifejtettük, a fürdőszobai lefolyóban is lerakódásokhoz, eltömődésekhez vezethetnek – és újra duguláselhárítás céljából nyúlhatunk a telefon után.

Néhány gondolat a rendszeres tisztításról, karbantartásról

Az imént említett praktikákon túl, a rendszeres tisztításról sem érdemes megfeledkezni. Néhány hasznos tipp a teljesség igénye nélkül:

  • Megelőzésképpen remek célt szolgálhat, ha időnként felforralunk egy lábos vizet, és beleöntjük a lefolyókba. Szintén nagyon közkedvelt megoldás a szódabikarbónás-ecetes megoldás, de a boltok polcairól is szemezhetünk valamilyen lefolyótisztító-szerrel.
  • A fürdőszobai padlóösszefolyót érdemes pár havonta kitisztítani. Amennyiben nem figyelünk oda rá, igen hamar csatornaszag zavarhatja meg a családi idillt.
  • Ne feledkezzünk meg a szifonok tisztításáról sem, ezeket érdemes nagyjából fél évente szétszedni, átmosni.
  • Még a legnagyobb szorgalom ellenére is előfordulhat a dugulás, mivel olykor elöregedett csövek okozzák a problémát. Ilyenkor nagyon hasznos lehet az évi egyszeri ellenőrzés. A Dénesépítőipari Kft. például nemcsak a duguláselhárítás terén profi, de nagyon modern eszközökkel tudják feltérképezni a csövek általános állapotát – mindezt bármiféle bontási munkálat nélkül.