diszkaposzta2

A hideg évszakok látványos dísznövénye a díszkáposzta, amelyből már 1-2 cserép is mutatós

Manapság már nem csak tavasszal, és nyáron tehetjük hangulatossá a teraszt és a balkont, télire is számos hidegálló növényből választhatunk. A törpe örökzöldek mellett a különböző árnyalatú díszkáposzták is kedveltek, kiválóan viselik a fagyokat, igen dekoratívak, ráadásul könnyű a gondozásuk. Ősztől tavaszig ritkán locsoljuk, viszont nyáron rendszeresen, mivel a vízigényes növények közé tartozik.

A díszkáposzta (Barassica oleracea) nem csoda, hogy egyre divatosabb, hiszen a téli kopárság ellen kiváló, és a kisebb-nagyobb helyeken látványos eredményt érhetünk el. Különböző színekben pompázik akár bordós, lilás, rózsaszínes árnyalatban is kapható, de nagyon szépek a krémszínű fodros levelű káposzták is. Nemcsak nagyobb virágtartót ültethetünk tele, egy-egy cserép is jól mutat a kisebb alapterületű erkélyeken.

A díszkáposzták gondozása

A kétéves növények közé tartozik, amely azt jelenti, hogy az eső évben csak leveleket növeszt, azonban a második évtől virágokat és magokat is hoz. A napsütéses órák csökkenése következtében – ennek köszönheti a változatos árnyalatokat – a levelei elszíneződnek, mivel a levelek klorofil tartalma lecsökken.  A díszkáposzták akkor kezdik a legszebb arcukat mutatni, amikor már általában a hőmérséklet 6-7 Celsius foknál alacsonyabb.

díszkáposzta

A díszkáposzta a kisebb mínuszokat remekül bírja, de a nagyobb fagyokat, a mínusz 10-15 Celsius fokot is elviseli – amely azért télen, különösen éjszaka nem olyan ritka -, mert a takarólevelei elegendő védelmet nyújtanak a rügyeknek. Kevés gondozást igényel, a napi hőmérséklet csökkenésével csak minimális öntözzük, viszont tavasztól mindenképp helyezzük napos helyre, és nyáron is folyamatosan locsoljuk.