madáretető

Készítsünk házilag madáretetőt, és madáreleséget!

A hideg őszi nappalok beköszöntével a szokásaink is megváltoznak, sok időt töltünk otthonainkban kellemesen bekuckózva. Ilyenkor a madarakról se feledkezzünk, hiszen számos madárfaj telel át itthon, viszont nehéz megszerezniük elegendő mennyiségű táplálékot. Madáretetőt akár egy PET palackból saját magunk barkácsolhatunk, és az eleséget is egyszerűen elkészíthetjük.

Sokunknak a tavaszi madárszó a természet újjáéledését is jelenti. Ilyenkor tél elejétől aktuális, hogy gondoskodjunk róluk: madáretetőt tegyünk ki, és rendszeresen gondoskodjunk az eleségükről is. különösen a nagyobb fagyok beálltával a kistestű madaraknak nehéz az átteleléshez a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet megtalálni.  A madarak könnyen megszokják a gondoskodást, így számíthatunk a rendszeres visszatérésükre.

Ma már a barkácsüzletek polcain szép számban (és persze magas áron) sorakoznak a különböző fából készült, tetszetős kialakítású madáretetők. Azonban azok számára is van megoldás, akik egyrészt pazarlásnak tartanak nagyobb összeget kiadni egy madáretetőre, másrészt szeretnek barkácsolni. Manapság egyre jobb ötleteket találhatunk az interneten, így akinek van ideje és türelme, valamint kreativitása, igen mutatós darabokat tud elkészíteni. De akiknek fontos az újrahasznosítás akár a kiürült PET palack, kevés munkával madáretetőként is új funkciót kaphat.

A madáretetőket könnyen megközelíthető, de esőtől védett helyre állítsuk ki, de ügyeljünk arra, hogy ha van háziállatunk, a félénkebb madárkákat nehogy elriassza. A folyadékpótlásról se feledkezzünk meg, az etető mellé helyezzünk kis egy kisebb tálkát, erre egy tiszta virágcserép alátét is tökéletes.

Milyen élelmiszerek alkalmasak madáreleségnek?

A boltokban, kisállat kereskedésekben vásárolhatunk előre csomagolt madáreleséget, de magunk is készíthetünk cinkegolyót magokból, például napraforgóból, kölesből, tört dióból, aszalt gyümölcsökből. A madáretetésre csak a sózatlan, és nem pirított magok alkalmasak. Szükség lesz még faggyúra (a hentesboltban olcsón beszerezhető, de vaj is megfelelő), és kukoricalisztre és egy csészére. Daraboljunk fel apróra egy kevés faggyút, takaréklángon kevés olajban süssük ki, majd miután kihűlt adjuk hozzá a magokat, és a kukoricalisztet.  A masszát keverjük bele egy formába, – de kézzel is formázhatunk golyóformát – és hagyjuk megdermedni. Aki fel szeretné akasztani, annak még a dermedés előtt célszerű egy darabka madzagot is beledolgozni. A kész golyókat tároljuk a hűtőben, és az etetési időszak végén le is fagyaszthatjuk, de semmiképp se őrizgessük a lakótérben, vagy a garázsban, mert a molyok számára is vonzó.

Az etető mellé, lehetőség szerint az ágakra almát is szúrhatunk fel, a legtöbb madár kimondottan kedveli. Ugyanakkor a Magyar Madártani Egyesület szakemberei a honlapjukon felhívják a figyelmet, hogy se az énekesmadaraknak, se a vízimadaraknak ne adjunk kenyeret, kenyérmorzsát, péksütemény maradékot, mivel a gyakran és nagy mennyiségben fogyasztva a madarak számára is veszélyes lehet.

(Forrás:Mme.hu)