kerti árvácska

Árvácska ültetése

Az árvácska ideális a kert és a terasz őszi díszítéséhez. A számtalan színben pompázó palánták ültethetők ágyásba és cserépbe egyaránt.

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) igen kedvelt virág, a különféle árnyalatokkal pompás virágözön varázsolható az őszi és tavaszi kertbe. Gondozása egyszerű, igen hálás növény, és egészen nyár elejéig virágzik- az egynyáriak telepítésének idejéig.

Tippek az árvácska ültetéséhez

A kerti árvácska ültetése nem bonyolult. Ideális rá a tavasz, és a kora ősz, az ősszel elültetett palánták tavasszal is virágoznak, vidám életteli hangulatot csempésznek a kertbe és a balkonokra.

árvácska

A nagyvirágú árvácskákat ültethetjük ágyásba, balkonládába is csoportosan, de egy-egy palántát cserépbe ültetve is rendkívül vidám őszi kültéri dekorációt komponálhatunk. Míg az őszi időszakban a harsányabb színű narancsos, vöröses, lilás színek mutatnak jól, tavasszal a krémesebb, világos színárnyalatok is kellemes összhatást nyújtanak. Telepíthetjük a terasz stílusához igazodva faládákba,  de kosarakba összeültetve törpe örökzöldekkel és a különböző színárnyalatú díszkáposztákkal.

árvácska

Jó tudni, hogy a mini árvácska félék (Viola cornuta) nemcsak bőségesebben virágoznak, de a téli fagyokkal szemben is jobban ellenállnak, majd a hőmérséklet emelkedését is jól viselik.

Ültetőközeg

Az árvácskát jó vízáteresztő képességű virágföldbe ültessük: virágföld, vagy tőzegalapú termőföld keverékébe.

Fényviszonyok

A kerti árvácska jól fejlődik napfényes és félárnyékos helyeken egyaránt.

Téli takarás

Gyakori probléma az őszi ültetésűeknél, hogy a fagyott talajból nem képes felvenni a nedvességet, ezért pár tő elpusztulhat. A téli fagyok ellen a tövére helyezhetünk néhány fenyőágat, vagy szalmát, falevelet.

Gondozása

Különösebb gondozást nem igényel, az elhalt szárakat érdemes időnként eltávolítani a bőségesebb virágzás érdekében.