ablakcsere

Nyílászárócseréhez néhány ötlet

A megnövekedett energiatakarékossági elvárások miatt az utóbbi években nagyon gyakorivá vált a nyílászárócsere. A cél természetesen a mai kornak megfelelő hőszigetelő képesség elérése. Az általános séma az, hogy a régi nyílászáró helyére egy új, ugyanakkora méretű ablak kerül beépítésre.

Sokaknak eszébe sem jut, hogy a helyzetet megfelelően kiaknázva akár módosítsanak a nyílászárók képén, azaz ha már egyáltalán hozzányúlnak, alakítsák a nyílásokat, és ne mindig méretkompatibilis cserét hajtsanak vére.

Sok esetben természetesen erre nincs is mód, hiszen a szerkezet bontása felvethet statikai problémákat is, ráadásul mindenképpen több munkával is jár, mint egy „egyszerű” ablakcsere. Vagy pedig az ablakok külső homlokzati helyzete okoz gondot, hiszen sok helyen engedélyköteles, vagy egyenesen tiltott dolog a homlokzat képének megváltoztatása.

A nyílászáró méretben való lecserélése sok lehetőséget rejt magában, hiszen ilyenkor már a használatnak megfelelően lehet átalakítani a kész képet. Tágíthatjuk a teret, több fényt engedhetünk be, teli ajtókat nyithatunk például a kert felé, és még nagyon sok más. Természetesen nem kell mindig a legbonyolultabb megoldást választani, és nem kell a ház statikáját is érintő átalakításokat végezni, hiszen az élhetőbb környezetet sokszor minimális átalakítással is el lehet érni.