tetőszigetelés

Hogyan és miért szigeteljük a tetőt?

A tető rendkívül fontos szerepet tölt be az épület szerkezetében. Egyrészt megóvja az alsóbb szerkezeti elemeket az időjárási elemektől, például a csapadéktól, az erős napfénytől és a széltől. Másrészt pedig, mint ahogy a ház többi része is, segít a belső hőmérséklet szinten tartásában.

Hogyan szigeteljük a tetőt?

A háztetőnek óriási jelentősége van abban, hogy a meleg levegő ne szökjön ki az épületből vagy épp fordítva, a kinti forróság ne tudja átmelegíteni a belső tereket. Ahhoz, hogy a funkcióját megfelelően be tudja tölteni, sok esetben szükség van tetőszigetelésre is.

A tetőszigetelés sokféle lehet attól függően, hogy mi a pontos elképzelés. Amennyiben nincsenek szobák a padlástéren és legfeljebb csak a különféle holmiink tárolására használjuk, akkor elég lehet a tető alatt található födém szigetelése is. Ez esetben használhatunk polisztirolt vagy grafitos polisztirolt, de a különböző szálas szigetelőanyagok is jó választások. Ilyen például az ásvány- és az üveggyapot. Azonban, ha magát a tetőt is szigeteljük, akkor készüljünk fel rá, hogy az egy bonyolultabb művelet lesz, mert általában a szarufák alatti részt is szigetelni kell. Ha a szigetelés alulról történik, akkor figyelembe kell venni, hogy csökkenni fog a belmagasság. Ha pedig felülről csináljuk, akkor olyan szigetelőanyagot kell választani, ami bírja a cserepek súlyát.

Mi történik, ha nincs szigetelés a tetőn?

Ha nem gondoskodunk a tetőszigetelésről, akkor könnyen át tud áramolni rajta mind a hideg, mind pedig a meleg levegő. Ez abban az esetben is gondot jelenthet, ha nem lakótérként használjuk a padlásteret. A kintről beérkező levegő ugyanis hamar elér az alsóbb szintekre. Amennyiben be van építve a padlástér, akkor a tetőszigetelés hiányában nyáron melegünk lesz odafent, télen pedig könnyen lehet, hogy fázni fogunk. Vagyis többet kell használnunk a légkondicionálót és a fűtőtesteket is, ami sokkal nagyobb kiadást jelent, mintha inkább a tetőre költenénk. Az epitoanyag.hu oldalon minden fontos alapanyagot be tud szerezni a profi szigeteléshez.