lemosható festék

Miért válasszunk mosható falfestéket?

A tavasz nemcsak a kerti munkák, hanem a nagytakarítás a felújítás, és a festés ideje is. A felújítási munkák körül a tisztasági festés az, amit akár saját magunk is bátran elvégezhetünk.

A festéküzletek kínálatában bőséges a választék, számtalan jó minőségű színes beltéri falfesték közül választhatunk, amellyel látványosan és időtállóan frissíthetjük fel az otthonunkat.

Tavaszi lakásfelújítás házilagosan

A tavasz nemcsak a kerti munkák, hanem a felújítás, és a festés ideje is, és a kedvezőbbé váló hőmérséklet miatt legtöbb otthonban ebben az időszakban kezdik el a kültéri és/vagy a beltéri falfestést. Ha nincs szükség különösebb felületi előkészítésre, és csak kisebb falfelületeket, vagy helyiségeket szeretnénk átfesteni, vagy átszínezni, akkor abba a rutinosabb barkácsolók szakember bevonása nélkül is bátran belefoghatnak. Ugyanakkor a festéküzletben szakértő tanácsokat kaphatunk mind a kivitelezéssel, mind a legideálisabb festék típussal kapcsolatosan.

Mi az a tisztasági festés?

A tavaszi lakásfelújítás, festés kapcsán gyakran találkozunk a tisztasági festés fogalmával, érdemes tisztázni, hogy mi a szerepe és mi különbözteti meg a hagyományos festéstől. Hazánkban átlagosan a lakás helyiségeinek (pl. szobák) festésére 5-7 évente kerül sor, addig a nagyobb igénybevételű helyiségek – a fürdőszoba, konyha esetében jellemzően gyakrabban merül fel az igény a festésre. A tisztasági festésre ennél jóval hamarabb kerül sor, általában 1-2 évente. Ennek különböző okai lehetnek:

Tisztasági festésre kerül sor használt ingatlan vásárlásakor, vagy hosszabb távú albérlet esetén, amikor minél gyorsabban szeretnénk az ingatlanba beköltözni, a magunk ízlése alapján.

Például egyes helyiségekben (konyha, fürdőszoba) a párásodás, és nedvesedés miatt a penészgombák könnyen elszaporodhatnak jellemzően a hosszú fűtésszezon idején.

Gyakran használt területeken, például a kilincsek és villanykapcsolók környékén gyakoribb a falszennyeződés a zsíros ujjlenyomatok miatt, amely jelentősen lerontja a helyiség megjelenését.

Mire figyeljünk a fürdőszoba festésénél?

A folyamatos magas páratartalom miatt érdemes nedves falakra való penészedést gátló festéket választani. Igaz, hogy az ára magasabb, de hosszú távon minden szempontból megéri.

mosható falfesték

Miért van szükség speciális festékre a konyhánál?

A konyha egyrészt az a helyiség a nappali mellett, ahol a család a legtöbb időt tölti, másrészt a főzés helyszíne. A legkönnyebben koszolódó helyiség, és amíg a szobák falait könnyen megóvhatjuk, addig a konyhában elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb „balesetek”, amelyek nyomot hagynak a falfelületen.

A mosható falfesték előnyei

Ma már szinte minden beltéri falfelületre található speciális falfesték, amelyet a különféle célok, igények szabnak meg – nedves és száraz helyekre egyaránt. A mosható beltéri falfestékek a speciális mikrokerámi-gyöngy tartalmuk miatt kimagasló mosás és dörzsállóságot biztosítanak, a falakat nem csak fertőtleníthetővé, hanem foltmentesen tisztíthatóvá is teszik. A hidrofób alkatrészek révén a falfesték vízlepergető bevonatot képez, és páraáteresztő tulajdonságot biztosít. A selyemmatt felületen a végleges ellenálló filmréteg 2 hét alatt alakul ki, ezt követően vízzel és tisztítószerrel is mosható. A mosható falfestékekből széles színskála érhető el, amely minden otthonban exkluzív színvilágot, és időtálló megjelenést kölcsönöz.

Mi a teendő a fal szennyeződése esetén?

Jó tudni, hogy a szennyeződések a legkönnyebben, és foltmentesen még a rászáradásuk előtt távolíthatók el. Ezért ha bekövetkezik a váratlan baleset, akkor lehetőleg minél hamarabb tisztítsuk le. A rászáradás után már gyakran nem lehet foltmentesen és maradéktalanul eltávolítani a falfelületről az intenzív színanyagokat tartalmazó szennyeződéseket például olaj, vörösbor, és sárfoltokat.

Fontos a festék minősége

A festék kiválasztása során érdemes a minőséget előtérbe helyezni, hiszen a kiváló minőségű termékekkel – még ha drágábbak is hagyományos festékeknél – ár-érték arányban jobban jövünk ki: hiszen könnyebben felvihetők a felületre, egyenletesen oszlanak el, jobb fedőképességgel rendelkeznek, és időtállóbb, tökéletesebb védelmet nyújtanak. A használatuk könnyebb tisztíthatóságot garantál és nem utolsó sorban a kiválasztott színárnyalatot is hosszabb ideig őrzik meg, így jóval ritkábban kell a tisztasági festést megismételni.

A minőségi mosható falfesték már felhasználásra kész állapotban kerül forgalomba, és nincs szükség hígításra. Felhasználás előtt, illetve festés közben bizonyos időközönként a festéket alaposan keverjük fel, hígítani maximum 5 % vízmennyiséggel lehet az első rétegnél – illetve a gyártó által javasolt arányban. A mosható falfesték akár ecsettel, hengerrel, vagy szóróberendezéssel vihető fel. A festés során mindig tartsuk be a gyártó által javasolt rétegszámot, valamint az egyes rétegek közötti száradási időt.