lakás

Fontos szempontok a lakásválasztásnál

Leendő lakásunk nemcsak fogyasztási cikk, hanem befektetés is számunkra. Nem elhanyagolható tény, hogy mennyire tudjuk értékesíteni azt. Az újabb irányzatok szerint egyre gyakrabban kínálnak élhetőbb terű lakásokat a kis szobás lakásokkal szemben. Például egyszobás lakást 50-60 négyzetméteres alapterülettel is vásárolhatunk, illetve nappali plusz hálószobás lakást 60 – 80 négyzetméteres alapterülettel is kínálnak.

Előnyös, ha leendő lakásunk világos, ez szoros összefüggésben van a fekvésen kívül általában azzal is, hogy hányadikon van az ingatlan, illetve a társasháznak milyen az elhelyezkedése, adottsága. Az emeleti lakások általában világosabbak, az északi fekvés kecsegtet a legkevesebb fénnyel, a legnaposabb lakást pedig a dél-nyugati fekvés eredményezi.

A csendes lakás nagy érték lehet, hiszen ahol sokan élnek együtt ez nem mindennapi kiváltság. Csendes helyre néző lakás minél kevesebb szomszéddal körülvéve, illetve távolabb a forgalmas lépcsőháztól és a bejárattól, mindig kelendőbb.

Az erkély, terasz vagy a kis kert előnyét felesleges ecsetelni. A méretük azonban nem elhanyagolható, hiszen újépítésű lakások esetén a teraszok, erkélyek négyzetméterének a felét ki kell fizetni. Érthető módon kelendőek az ablakos vagy erkélyes fürdőszobás lakások, újépítésű társasházaknál ezek azok a lakások, amelyek elsőként kelnek el.

A liftes házak előnyben vannak. A lakás helyiségeinek elosztása is fontos szempont, vizsgáljuk meg a lakást, mely falak átépítésével tehetjük komfortossá számunkra.