Fontos szempontok a lakásválasztásnál

április 3, 2021 by Nincs hozzászólás

Leendő lakásunk nemcsak fogyasztási cikk, hanem befektetés is számunkra. Nem elhanyagolható tény, hogy mennyire tudjuk értékesíteni azt. Az újabb irányzatok szerint egyre gyakrabban kínálnak élhetőbb terű lakásokat a kis szobás lakásokkal szemben. Például egyszobás lakást 50-60 négyzetméteres alapterülettel is vásárolhatunk, illetve nappali plusz hálószobás lakást 60 – 80 négyzetméteres alapterülettel is kínálnak.

Előnyös, ha leendő lakásunk világos, ez szoros összefüggésben van a fekvésen kívül általában azzal is, hogy hányadikon van az ingatlan, illetve a társasháznak milyen az elhelyezkedése, adottsága. Az emeleti lakások általában világosabbak, az északi fekvés kecsegtet a legkevesebb fénnyel, a legnaposabb lakást pedig a dél-nyugati fekvés eredményezi.

A csendes lakás nagy érték lehet, hiszen ahol sokan élnek együtt ez nem mindennapi kiváltság. Csendes helyre néző lakás minél kevesebb szomszéddal körülvéve, illetve távolabb a forgalmas lépcsőháztól és a bejárattól, mindig kelendőbb.

Az erkély, terasz vagy a kis kert előnyét felesleges ecsetelni. A méretük azonban nem elhanyagolható, hiszen újépítésű lakások esetén a teraszok, erkélyek négyzetméterének a felét ki kell fizetni. Érthető módon kelendőek az ablakos vagy erkélyes fürdőszobás lakások, újépítésű társasházaknál ezek azok a lakások, amelyek elsőként kelnek el.

A liftes házak előnyben vannak. A lakás helyiségeinek elosztása is fontos szempont, vizsgáljuk meg a lakást, mely falak átépítésével tehetjük komfortossá számunkra.