lakásfelújítás

A tömeges lakásfelújítás többszáz milliárdos forgalmat is generálhat

A nemrég indult állami otthonfelújítási támogatás nem csak az ingatlan tulajdonosoknak jó hír, hanem a lakásfelújítás témakörben érdekelt összes szereplőnek – bankoknak, építőanyag kereskedőnek, kivitelezőenek hatalmas üzletet jelenthet. A lakásfelújítás, és a meglévő otthonbővítés sokak számára az egyedüli opció, hiszen új lakás vásárlását csak kevesen engedhetik meg maguknak.

A kormány döntése alapján a gyermeket nevelő magyar családok a felújítás felét, maximálisan 3 millió forintot, igényelhetnek vissza, amennyiben a jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelnek. A támogatás az építésgazdaság minden szegmensében kedvező fordulatot eredményezhet, ráadásul a bankok is bíznak abban, hogy sokan a lehetőségeikhez mértnél nagyobb korszerűsítésbe, modernizálásba fognak, akár hitelből is.

A GKI Gazdaságkutató Intézet nagyjából 120-150 ezer család érdeklődésével kalkulál, és azt is valószínűsítik, hogy sokan igyekeznek maximalizálni az elérhető támogatást: magyarul 6 millió előfinanszírozásával nyerhető meg a 3 milliós állami ingyenpénz.

Az építkezés nem olcsó, manapság a magas árak (anyagköltség, munkadíj) miatt még egy lakásfelújítás esetén is könnyen összejönnek a milliók.

A szakma becslése szerint a támogatás jelentősen növeli a tetőtér-beépítések számát, de az igénylők legnagyobb része inkább korszerűsítésre, modernizálásra fordítaná a hirtelen váratlanul jött állami segítséget. A bejelentés óta az építőanyag-kereskedők körében is felpezsdült az élet, készülnek a vevők rohamára. Valószínűsítik, hogy elegendő hazai anyag áll majd rendelkezésre, de az import termékek esetében lehetnek kisebb-nagyobb fennakadások. A beépített anyagoknak a három negyede hazai gyártóktól, a burkolatok és szerelvények jórészt Lengyelországból és Olaszországból kerülnek a magyar raktárakba.

Az otthonfelújítási támogatás nemcsak keresletet, de áremelkedést is generál

A fejlesztők már a bejelentést követően, novemberben megjósolták, hogy emelkedni fog a kivitelezés, amely részben a visszaemelkedő anyagáraknak és a munkadíjak emelkedésnek köszönhető. A felújítási árakban már rövidtávon, az inflációt meghaladó áremelkedésre számít az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége is.