konyhabútor

Ezekre figyeljen konyhabútor rendelés előtt

Egy konyha és annak berendezése akkor jó, ha azt teljes mértékben személyre tudjuk szabni. Erre azonban akkor van lehetőség, ha egyedi rendelést adunk le az egyes áruházakban vagy szakembereknél. Fontos azonban figyelni arra, hogy az általános tervezési szabályok érvényesülni tudjanak, hiszen nehéz megtalálni a középutat az egyediség, a stílus és a funkcionalitás között. Nem lehetetlen azonban olyan konyha tulajdonosának lenni, ami minden szempontból megfelel az elvárásoknak. Lássuk, hogy mire érdemes figyelni a rendelés előtt!

A konyhabútor tervezésének szempontjai

A tervek elkészítésének első lépése, hogy mérjük fel magát a helyiséget. Hol helyezkedik el, hány ablak van rajta, hol található az ajtó, merre nyílik az, illetve persze az sem mindegy, hogy mekkora maga a terület. Az is meghatározó lehet, hogy a radiátor melyik falrészen került elhelyezésre, hiszen, ami a berendezést illeti, ott korlátozottak lesznek a lehetőségek. Ezek együtt fogják majd meghatározni, hogy a bútorok és a berendezés milyen formájú lesz. Legyen szó egysoros, kétsoros, L vagy U alakú, esetleg szigettel rendelkező típus, sajnos hiába is álmodozunk egyikről vagy másikról, ha a körülmények nem teszik azt nekünk lehetővé.

A Watermarkt konyhabútor webáruház szerint több szempontot is érdemes fejben tartani a rendelés leadása előtt. A második ilyen a megfelelő méretek kiválasztása, mindezt a helyes sorrendben. A készülékeket, a mosogató fajtáját, illetve a munkafelület típusát mind-mind adott mérethez kell alakítani, ugyanis itt könnyen hibát lehet véteni, ami majd a beszerelés során kerül csak majd előtérbe. Felesleges például egy dupla mosogatót elhelyezni egy kisebb méretű konyhában, hiszen ez sok munkafelületet vesz el, ami kicsit sem praktikus.

A berendezések kapcsán pedig lehet variálni a klasszikus darabokkal, illetve a magas elemekbe helyezett modellekkel egyaránt. A sütő például kerülhet a bútorba építve, ahogy a hűtő, illetve a mikrohullámú sütő egyaránt. Emellett lehetőség van a további elektronikai eszközöket is elrejteni, így nemcsak hely szabadult fel a konyhában, de még szem előtt sem lesznek a különböző gépek. Természetesen a mindennap használt berendezéseket nem érdemes elpakolni, így például a kávéfőző vagy a vízforraló nyugodtan pihenhet a pult egyik szegletében.

Apróságok, amikre érdemes odafigyelni a konyhabútor tervezése során

Kevesen gondolnak bele abba, hogy mennyire fontos a pultmagasság, hiszen más-más méretekre van szüksége egy 155 centiméteres hölgynek, illetve egy 190 magas úrnak. Eléggé kényelmetlen lehet egyik és másik számára, ha a felület túl magasan vagy alacsonyan helyezkedik el. Emellett nemcsak itt, hanem a berendezések elhelyezésénél sem árt figyelembe venni mindezt, hogy a család minden tagja kényelmesen tudjon mozogni a konyhában.

Ne feledkezzünk meg a tárolásról sem, hiszen amellett, hogy nem árt elegendő helyet biztosítani a konyhai eszközöknek, nagyon nem mindegy, hogy mit és hova helyezünk el. Amennyiben jól tervezünk, akkor a főzés közben nagyjából minden pontosan kézre fog esni, ami nagyban megkönnyíti a mindennapi előkészületeket. Ki szeret fel-alá rohangálni a késekért, vagy éppen a fokhagymanyomóért? Valószínűleg senki!

Elengedhetetlen továbbá a tökéletesen megválasztott világítás, amit a lehető legjobb helyekre szereltetünk be. Ahhoz, hogy a helyiség jól funkcionáljon, a lámpák lesznek az adu ászok. Érdemes tehát karakteres, stílusos, egyedi, ámde praktikus megoldásokban gondolkodni. Jöhetnek a pultvilágítások, a spotok, illetve a pultra lenyúló eszközök egyaránt.

Mi a helyzet a burkolattal?

A felhasznált anyagokat, a burkolatokat, illetve a felületeket ugyanúgy, ahogy a világítást, kettős mércével érdemes mérni. Nem elvetendő szempont, ha alkalmas a konyhai munkára, de nem mindegy annak stílusa sem, hiszen csak így lehet megfelelő az összhatás. Szerencsére manapság már többféle lehetőség van a burkolatok kiválasztására, azonban nem árt egy kicsit jobban körbenézni, hogy ne mindig a hagyományos megoldásokból merítkezzünk.

Záró gondolatként pedig: a tökéletes konyha megtervezésénél két szabályt érdemes alapul venni. Vannak ugyanis a nem látható területek, ahol a funkción és a tároláson van a hangsúly. A másik pedig a látható rész, ahol a stílus és az egyediség kerül előtérbe. Akkor lesz ugyanis minden személyre szabott és megfelelő, ha a külcsín és a belbecs egyszerre tud érvényesülni.