ütvefúró

Mire használhatunk egy ütvefúrót?

Az ütvefúró igazán hasznos eszköz a mindennapokban. Éppen ezért vásárlás előtt járjunk utána minden alapvető tudnivalóknak egy ütvefúróval kapcsolatosan. Vegyük át részletesen, hogy mire is jó pontosan, hogyan használjuk falazathoz, fémhez, vagy éppen fához. Felmerülhet a kérdés, hogy miért célszerűbb betonhoz inkább fúrókalapácsot használni?

Mire használható az ütvefúró?

Sok mindenre alkalmas, képes csavarozni, fúrni, ütvefúrni. Főleg akkor mehetünk biztosra vele, ha két sebességfokozatú modellt vásárolunk. Nem okoz gondot számára a kő, a tégla, az ytong, de még a márvány fúrása sem. Ezzel szemben a kemény betonhoz nem ajánlott használni, ennek oka az ütvefúró működésében rejlik.

Az ütvefúró és a beton kapcsolata

Az ütvefúró nem ideális eszköz a beton fal fúrására. A technológiának köszönhetően ugyanis az ütési energia egyenesen arányos a fordulatszámmal, a betonnál a nagy fordulatszám következtében óriási hőtermelés keletkezik.  Ez a túlzott hőmérséklet okozza a betonfúró hegyének túlmelegedését, és így könnyen elromlik.

Mire alkalmas és hogyan használjuk az ütvefúrót?

Az ütvefúró és a fa

A legfontosabb, hogy a fa fúrásához kapcsoljuk ki az ütvefúró funkciót, és sima fúró üzemmódban használjuk. Figyeljünk oda arra, hogy fához alkalmas fúrószárat válasszunk.

Az ütvefúró és a fém

A fém fúrásánál szintén kapcsoljuk ki az ütvefúró funkciót, ha nem szeretnénk, hogy kukában landoljon a szerszám. A színesfémek fúrásához válasszon csiszolt hegyű fúrószárat.

Az ütvefúró és a tégla

Itt szükséges használnunk az ütvefúró üzemmódot. Téglát vídialapkás fúrószárral ajánlott fúrni, ilyenkor ne feledkezzünk meg a porfogó használatáról! Főleg abban az esetben, ha lakásban állunk neki a munkának.

Milyen ütvefúrót vásároljunk?

Felmerül a kérdés, hogy vajon vezetékes vagy akkus ütvefúró mellett tegyük le a voksunkat? Napjainkban hatalmas előnyt élveznek az akkumulátoros vezeték nélküli eszközök. Legfontosabb szabály, hogy olyan szerszámgépet vásároljunk, amihez két akkumulátor jár, vagy vegyünk feltétlenül egy tartalék akkumulátort is. Az akkumulátor élettartamát a kapacitás határozza meg.

Melyik a jobb? – Egy vagy két sebességfokozat?

A legelső lépés, hogy átgondoljuk, mire szeretnénk használni az ütvefúrót, és nem utolsó sorban milyen gyakran. Annak, aki hobbi szinten néhány alkalommal fogja elővenni, annak elegendő egy sebességfokozatú modellt beszerezni. Ha változatos anyagokkal szeretnénk dolgozni, akkor már érdemesebb két sebességfokozatú szerszámgépben gondolkodnunk.

Előtérben a teljesítmény

A teljesítményt a Watt(W) határozza meg, ami eltérő lehet a felhasználástól függően. A kertben végzett munkához elegendő 500 W-os teljesítményű ütvefúrót használni. Logikus, hogy egy rendszeres profi felhasználónak nagyobb teljesítményű szerszámra lesz szüksége.

Összegzésül az akkus fúrógépek a munkavégzés során nagy szabadságot adnak a felhasználóknak. Mindenképpen hasznos beszereznünk egyet az otthoni szerszámaink mellé. Egy átlag hobbi felhasználónak elegendő lehet egy akkus fúrógép is, de aki igazi ezermesternek tartja magát, válasszon a profi munkára alkalmas modellt. A Szerszámok webáruházban megtalálja a minőségi akkus ütvefúrók széles választékát, és megvásárolhatja a munkájához legjobban illő szerszámgépet.