Pálmaliliom

Szobanövények, amelyek a meleg és száraz klímájú lakásokban is megmaradnak

A fűtési szezon beindulásával gyakori probléma, hogy az otthonok levegője száraz, ezért folyamatos párásításra van szükség. A beltéri jó levegő kulcsa az optimális páratartalom, amely ha túl alacsony, olyan különféle egészségügyi problémákat okozhat, mint a bőrszárazság, az orrvérzés vagy a köhögés. A levegő párásítását – a párásító készülékek mellett – segítik a szobanövények is. A kiválasztásnál viszont feltétlenül ügyeljünk a növény páraigényére.

A szobanövények jelentős része a magas páratartalmat igényli, szerencsére azonban számos szárazság tűrő szobanövény is kapható. Azok a növények, amelyeknek az eredeti élőhelye száraz klímával rendelkezik, remekül elvannak a túlfűtött száraz levelű otthonokban, és a panellakásokban is, ahol köztudottan szinte mindig száraz a levegő.

Cikász pálma

A cikász pálma (Cycas revoluta) impozáns méretű szobanövény, különösen a nagyobb légterű lakások dísze lehet. Lassan fejlődik, de nem igényli a rendszeres átültetést. Mivel a levele mérgező, és szúrós kisgyereket és háziállatot ne engedjünk a közelébe. A cikász pálma nagyon kedveli a világos helyeket, azonban a nyári tűző napfénytől óvni kell. Csak akkor locsoljuk, amikor már a föld teteje száraz, télen pedig kimondottan kevés öntözést igényel.

Cikász pálma

Kukoricalevél

A kukoricalevél (Aspidistra elatior) ideális a száraz levegőjű lakásokba, mivel igénytelen növény. Levelei lassan nőnek, és hosszú élettartamúak. Kedveli a fényt, és a meleget, de közvetlen napfényt nehezen viseli. A gondozásnál arra kell figyelni, hogy kerüljük a gyakori átültetést, és a túlöntözést, csak akkor locsoljuk, ha a földje már kissé száraz.

Kukoricalevél

Pálmaliliom

A pálmaliliom (Yucca), amelyet sokan jukkaként ismernek, a legellenállóbb növények közé sorolható. Napos helyen nagyon szépen fejlődik, és minimális a vízigénye. A kisebb méretű jukkát 1-2 évente elég átültetni, és a nagyobb méretű példányoknál megfelelő, ha csak a felszíni talajrétegét cseréljük ki.

Pálmaliliom

Fikusz

A szobafikusz (Ficus elastica) népszerű igénytelen növény, jellegzetes húsos levelei miatt sokan kedvelik.  Még a száraz levegőjű, túlfűtött panellakásokban is képes évente 30-40 centimért nőni. Nem ritka a plafonig magasodó fikusz sem. Hálás növénye a kezdőknek, és azoknak, akik hajlamosak megfeledkezni a locsolásról. Egy napfényes sarkot válasszunk ki a számára, de a huzattól mindenképpen óvjuk. Egész év során csak kevés vizet igényel. Hasonlóan a jukkához a kisebb növényeket 2 évente átültethetjük, a nagyobbaknál megfelelő a felszíni talajcsere. Ha túl magasra nőtt, egyszerűen vágjuk vissza az ágait, ettől kezdve oldalirányba is terjeszkedik.

Fikusz