inverteres-klima-abgreen

Klímát szeretne? A legjobb választás mindenkinek az inverteres klíma

Az inverteres klíma hatalmas előnye, hogy kevesebb áramot fogyaszt, ugyanakkor sokkal csendesebb a társainál. Ma minden felhasználó a leggazdaságosabb megoldásra törekszik, nem véletlen, hogy egyre többször esik erre a klímára a választás.

Az inverteres klíma működése

A villanyszámlák egyre magasabbak, az egészségünk pedig egyre érzékenyebb. Az inverter nélküli berendezések hidegebb levegőt fújnak a térbe, ami sokszor kellemetlen használatot okoz. Ezzel szemben az inverteres klíma egyedül és automatikusan állítja be a hűtő kompresszor fordulatszámát, emberi beavatkozás nélkül igazodik az aktuális hőigényhez. Teljesen érthető, hogy a régebbi berendezéseket mára teljesen kiszorította ez a típus.

A rendszer működése nagyon egyszerű, mivel a beltéri egységben elhelyezett érzékelő folyamatosan figyeli a szoba hőmérsékletét. Nekünk nincs más dolgunk, mint beállítani a kívánt hőmérsékletet a kapcsolóval, és onnantól kezdve az érzékelőkre bízhatjuk magunkat.

A hagyományos klíma egyszerűen kikapcsol, amikor eléri az általunk beállított fokot, és ha idővel újra változna, akkor ismét bekapcsolna. Ez a módszer azt jelenti, hogy a klíma rendszeresen be- és kikapcsol, ami sokkal több energiát fogyaszt, mintha megállás nélkül menne. Az inverteres klíma azonban nem kapcsol se ki, se be, hanem valahol a kettő között dolgozik, mindig az aktuális fordulatszámot alakítja a hőmérséklethez. A legnagyobb előnye, hogy folyton akkora teljesítménnyel üzemel, mint amit az aznapi körülmények megkívánnak.

Ma több példát is fel lehet sorolni, ahol valami automatikusan illeszkedik a körülményekhez. Az egyik ilyen a telefonunk képernyője. Nincs ugyanakkora teljesítményre szükségünk a szabadban és a lakás sötét zugában, úgyhogy a telefon fényereje folyamatosan változik. Egy kicsivel nagyobb példa a fényviszonyokhoz igazodó lámpa, ami szintén az aktuális környezethez állítja be magát. Persze, a klíma működése jóval bonyolultabb, mint egy telefon vagy lámpa, de legalább értjük a lényeget.

Az inverteres klíma előnyei

Az inverteres klímának rengeteg előnye van, amik nem csak a komfortérzetet javítják. Nézzük, hogy mik ezek!

A precíz hőmérséklet beállítás lehetővé teszi az állandó benti hőfokot. Sok felhasználó nagyon érzékeny az ingadozó melegre vagy hidegre, amire sokszor fejfájással vagy fáradtsággal válaszolnak. Mivel az inverteres rendszer nem kapcsol folyton ki és be, így ugyanazt a hőmérsékletet produkálja.

A szabályozásnak hála a kültéri egység nagyon ritkán fog száz százalékon járni, amiért a szomszédok is hálásak lesznek. A hangtalan üzemelés azt jelenti, hogy éjjel is bekapcsolhatjuk, se a mi álmunkat, se a közelünkben lakókét nem fogjuk zavarni.

A légkondi fajták általában megkövetelik az erős indítási áramköröket. Ezek a készülékek a bekapcsolás pillanatában hirtelen több áramot fogyasztanak, ami néha szó szerint lehetetlenné teszi a telepítést. Szerencsére az inverteres klíma minimális teljesítménnyel kapcsol be, és fokozatos emeli meg azt, úgyhogy az áramkörök megmenekülnek.

Sok ember leginkább azt az előnyét szereti, hogy nagyszerű hatásfokot kapunk, ami megint csak eltér a hagyományos berendezésektől. Mivel a klímának nem kell folyamatosan teljes erővel üzemelnie, így kevesebb áramot fogyaszt. Aki inverteres klímát használ, az akár ötven százalékot is megspórolhat a másikkal szemben!

A következő pontnak azok örülnek a legjobban, akik nem bírják elviselni a hagyományos klímák által kifújt hideg levegőt, ami egészen az ízületekig hatol. Az inverteres klíma azonban csökkentett teljesítménnyel dolgozik, tehát az általa kifújt levegő sokkal kellemesebb hőmérsékletű, így nem fogunk alatta megfagyni.

Végül, de nem utolsó sorban jöhetnek az árak. Az inverteres klíma hatalmas előnye, hogy egyre olcsóbban lehet hozzájutni, így nem leszünk rászorulva a régi és drágább berendezésekre.

Amennyiben szükségünk van egy minőségi klímaberendezésre, érdemes csak invertert választani. Innentől kezdve nyáron bármikor hűthetünk, télen kedvünk szerint fűthetünk, azonban mindig a hagyományos berendezések hátrányai nélkül. Igen, az inverteres klíma kötelező kiegészítője a lakásoknak.