napelem

A napenergia optimális hasznosítása

Némelyik ingatlantulajdonos a hagyományos gázfűtést napenergiával egészíti ki, hogy fedezze a háztartás melegvíz-szükségletét. Íme néhány ötlet, hogyan használhatjuk a napenergiát optimálisan.

Napról napra irdatlan energiapotenciált szállít nekünk a nap, ami hőforrásként szinte kimeríthetetlen. A napkollektoros rendszer ezt a hőt használja melegvíz-előállításra és fűtésre. Így a hagyományos fűtésrendszereket napenergia egészíti ki. Miközben egy háztartás fűtésre használt éves energiaszükséglete nagy ingadozásban van, addig a melegvíz-szükséglet és az ezzel összefüggő energiaszükséglet relatív állandó. Hogyan használhatjuk ki teljesen a napkollektoros rendszert?

A fűtőberendezést megfelelően kell beállítani: például aki már kora reggel bekapcsolja a fűtést, munkanélkülivé teszi a napot. A fűtés ilyenkor felmelegíti a puffertárolóban lévő vizet, mielőtt még a nap szállíthatná az energiáját. Legjobb esetben a hagyományos gázfűtést teljesen kikapcsolhatjuk. Nyáron ugyanis a napenergia a melegvíz-szükségletre teljesen elegendő.

Ugyancsak fontos az energiahatékonyság szempontjából a puffertároló, a csövek és a vezetékek megfelelő szigetelése. Ezenkívül arra kell figyelni, hogy a mosógépet és a mosogatógépet melegvizes csatlakozásra kössük. Így ezek a készülékek kevesebb áramot fogyasztanak, mivel a szükséges vizet már nem (vagy csak kis mértékben) kell maguknak felmelegíteni. Így a napkollektoros rendszer hozzájárul ahhoz, hogy az áramfogyasztást csökkentse.