generálkivitelezés

Hogyan zajlik egy tipikus generálkivitelezés? A folyamat lépésről lépésre

Egy építési projektnél a gondos tervezés, a szervezés és a kivitelezés is az átfogó folyamat részét képezi. A generálkivitelezés tulajdonképpen a kezdetektől egészen a befejezésig végig kíséri, és vezeti az építési folyamatot. Cikkünkben a kivitelezési folyamat fontos részleteit taglaljuk.

A projekt első lépései

A legelső lépés, hogy a projekt érdekeltjei meghatározzák az építési projekt hatályát, célkitűzéseit és korlátait. Ez magában foglalja a projektcélokat, a költségvetést, az ütemezést, az esetleges különleges, és egyedi követelményeket vagy kihívásokat is. A generálkivitelezés első feladatai közé tartozik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése is.

Tervezés

A projekt paramétereinek meghatározását követően megkezdődik a tervezési szakasz. Az építészek és a mérnökök együttesen dolgozzák ki a részletes terveket, elkészítik a tervrajzokat és részt vesznek a specifikációk elkészítésében. Tulajdonképpen a projektkoncepciót kézzelfogható tervvé alakítják át. Ez a szakasz rendszeres kommunikációt igényel a tulajdonos, a tervezők és a generálkivitelező között, hiszen csak így hangolható össze a projekt célja a követelményekkel.

Előminősítés és ajánlattétel

A terv elkészültével a generálkivitelező ajánlatokat kér be az alvállalkozóktól és beszállítóktól a projekt különböző szempontjaira. Ez magában foglalja a potenciális alvállalkozók előminősítését tapasztalatuk, képzettségük és pénzügyi stabilitásuk alapján. Az eljárás lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy versenyképes ajánlatokat nyújtsanak be a munkára. A kivitelező értékeli ezeket az ajánlatokat és kiválasztja a legmegfelelőbb alvállalkozókat és beszállítókat.

A szerződés megkötése

Az ajánlattételi eljárást követően a kivitelező lefolytatja a tárgyalásokat az alvállalkozókkal és a beszállítókkal a szerződésekkel kapcsolatban. Véglegesítik a szerződés feltételeit, az árképzést, az ütemezést és egyéb fontos részleteket. A tárgyalások lezárását követően a szerződéseket a kiválasztott alvállalkozóknak ítélik oda, ami egyben az építési tevékenységek hivatalos kezdetét is jelenti.

Helyszíni előkészítés

A szerződések megkötése után megkezdődhetnek az építkezés helyszínén az előkészítő munkálatok, beszerzik a szükséges engedélyeket, odaszállítják a szükséges berendezéseket és koordinálják a folyamatokat. Ez az előkészítési munka teremti meg a zökkenőmentes építkezés alapjait. Generálkivitelező budapest minden kerületében található, így a fővárosban is probléma nélkül lehet előkészíteni az építkezéseket.

Kivitelezés

Az előkészítés után a kivitelezés következik. A projekt tényleges építését végzik el a jóváhagyott tervek alapján. A kivitelező felügyeli az építkezés minden aspektusát, irányítja az alvállalkozókat, biztosítja a minőségellenőrzést, és betartja a projekt ütemtervét és költségvetését. A rendszeres helyszíni megbeszélések és a jelentések alapján folyamatosan tájékoztatja az érdekelt feleket az építkezés folyamatáról. A projekt lezárása után nem marad más hátra, mint az átadás és a használatbavétel.