fűtés

Fűtés okosan – így spórolj a rezsin

Az elmúlt időszak változásai sok háztartásban, sok embernek okoznak fejtörést. Sokan gondolják újra a mindennapokat és keresik a lehetőséget a spórolásra. Az egyik legmeghatározóbb tétel a havi kiadásaink között a rezsi, így kézenfekvő, hogy itt próbálunk takarékoskodni először. Nem kizárólag a fogasztásunk csökkentése az egyetlen járható út, érdemes alaposan átgondolni, mit is tehetünk a számlán szereplő összeg csökkentése érdekében.

A legtöbb magyar otthonban télen a fűtés okozza a legnagyobb gondot. Sokszor hallani, hogy az idősebb generáció kifejezetten hideg otthonokban él a téli hónapokban, így próbálnak spórolni. Idén azonban nem ők az egyedüli korosztály, akik ilyen jellegű megszorításokra kényszerülnek.

Fűtés okosan – így spórolj a rezsin

Hazánkban a legelterjedtebb fűtési módszer a gázzal történő melegítés, pontosabban a gázkazánnal történő vízmelegítés, majd ennek radiátorokban történő keringetése. Családi házakban és társasházakban is népszerű fűtési módszer ez, legyen szó akár régebbi vagy újabb építésű ingatlanról. Ezzel a megoldással lehetőségünk van arra, hogy akár helyiségenként, termosztáttal állítsunk a hőmérsékleten.

rezsitakarékos fűtés

A legegyszerűbbnek tűnő és leginkább elterjedt megoldás a radiátor termosztát, amit akár házilag is felcsavarozhatunk, komolyabb szakmai segítség nélkül. Ebből az eszközből is több különböző fajta létezik, de működési elvét tekintve megegyezőek: beállíthatunk egy hőmérsékletet (vagyis inkább fokozatot), amely elérése esetén a szelep elzárja a víz útját, így az adott radiátorba nem érkezik tovább víz, így az megáll és lehűl. A hidegebb radiátor miatt csökken a helyiség hőmérséklete is.

Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, és a különféle helyiségekben más-más hőfokot beállítani az igényeink mentén. A hálószobákban elegendő lehet az alacsonyabb hőfok, ami a spóroláson túl az alvásunknak is jót tesz. Ugyanígy jó ötlet lehet a konyhát kevésbé fűteni, ugyanis ott más hőforrások is segítik a levegő felmelegedését. Az is általános igazság lehet, hogy a fürdőszobában érdemes feljebb tekerni a hőmérsékletet, mert fürdés után egészen más a hőérzetünk frissen, vizesen kiszállva a kádból.

Egyértelmű tehát, hogy mind a komfortérzetünk, mind a takarékosság érdekében azt kell megoldani, hogy bizonyos helyiségek hőmérséklete egyedileg szabályozható legyen. Ehhez az ideális megoldás a termosztát lehet, amiből már sok különféle verzió elérhető. Ha már egynél több termosztát működik a lakásban, akkor vagy egyes szobák radiátorai, vagy a külön fűtési körök függetlenül tudnak működni, egyedileg állítható a hőfok, mi magunk határozhatjuk meg a kívánt hőmérsékletet. Nem kell folyamatosan résen lennünk, a termosztát jelzi, ha valamelyik helyiség nem éri el a beállított hőfokot, és korrigálja azt. Egyszerű és nagyszerű megoldás a spórolásra!