Kövirózsa

A pozsgások közül az aloe vera, és a kövirózsa gyógynövényként is hasznos dísze az otthonoknak, de vigyázat ne öntözzük túl!

A pozsgások egyre népszerűbbek a hazai hobbikertészek körében. Gondozásuk egy cseppet sem nehéz, így a különböző pozsgás növényekről azoknak sem kell lemondani, akik állandó időzavarral küszködnek, és azoknak sem, akik hajlamosak megfeledkezni a növények gondozásáról, hiszen ezeknél kifejezetten a túllocsolás ártalmas.

A pozsgások (szukkulensek) között mindenki megtalálja a neki tetsző fajtát a legismertebbek közé sorolható a varjúháj, a kövirózsa, de egyre többen kísérleteznek az aloe verával. Remek alternatíva azoknak, akik a korábbi rossz tapasztalatukból kiindulva, nem szeretnének újabb növénypusztulást megérni: kifejezetten jól érzik magukat egy minimális törődéssel.

A pozsgások gondozása egyszerű, a legfontosabb szabály, hogy ne öntözzük túl. Vannak olyanok, amelyek kifejezetten szobanövények, igen kedvelt a pozsgafa, (Crassula ovata), vagy az impozáns levelű szemölcsliliom (Haworthia), de különböző színű virágok hozó karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata) is népszerű.

A „pozsgások királyaként” is nevezett kövirózsa kifejezetten szabadtéri egyben rendkívül túlélő növény. A kövirózsákból is már számtalan hibrid kapható hazánkban is, tavasszal a legpompásabbak.

Tavasztól őszig, a hideg idő beálltáig a lakásba való pozsgások is nagyon kedvelik a kültéri viszonyokat, különösen a napfényes helyeket. Kiválóan megfelel egy balkonláda, de kiültethető szabadföldbe, de akár cserepestül is beáshatjuk a földbe. Olyan helyet válasszunk, ahol a víz gyorsan áthalad, ugyanis a pangó vizet nem kedveli. Akkor se ijedjünk meg, ha ősszel a pozsgásnövényünk felvirágzik, új sarjakat hoz, majd a korábbi levelei elpusztulnak.

Az aloe vera napjaink igen felkapott gyógyhatású növénye. Viszont nem árt tudni, hogy hazánkban a hagyományos kövirózsát (Sempervivum tectorum) a népi gyógyászatban időtlen idők óta használják, legalább olyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a most divatossá vált aloe vera. Eleink a kövirózsát számtalan estben, például sérülések és gyulladások esetében alkalmazták előszeretettel, de fülfájásnál, csípéseknél és égési sérüléseknél is.

A szakértők a következőket tanácsolják azoknak, akik a díszítés mellett gyógynövényként is kívánják használni a növényeket:

Kövirózsa: a nemesített fajták nem alkalmasak, ebből a célból csak a hagyományos kövirózsa (Sempervivum tectorum) felel meg.

Aloe vera: Nagyjából 200 alfajából csak 5 fajtája alkalmas gyógyításra, ezért inkább nagyobb növénykertészetekben illetve áruházakban kérjünk segítséget.