mobilház

3+1 dolog, ami segít az ideális méretű mobilház kiválasztásában

Ha építkezésről van szó, a mobilházak egyre népszerűbbek azok körében, akik a hagyományos téglaépületek helyett modern, rugalmas és környezetbarát megoldásra vágynak. Nem véletlenül, hiszen egy mobilház telepítése lényegesen olcsóbb és kényelmesebb folyamat az építkezésnél.

Annak érdekében azonban, hogy minden gördülékenyen menjen, fontos a megfelelő tervezés. A mobilház mérete például kritikus jelentőségű lehet azok számára, akik hosszútávon ezzel a megoldással terveznek. Ebben a bejegyzésben hoztunk némi segítséget azzal kapcsolatban, hogyan választhatod ki a számodra ideális méretű mobilházat.

A használat célja és a felhasználók száma

A méret meghatározása során az első és egyben legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnénk használni a jövendőbeli mobilházunkat. Lakóház, esetleg nyaraló, üzlethelyiség irodaként fog funkcionálni? A használati cél jelentősen befolyásolhatja a szükséges térigényt.

Egy állandó otthonban például nagyobb helyre és praktikusabb elrendezésre lesz szükségünk, mint egy iroda esetében. Egy üzlethelyiségben pedig fontos a tér megfelelő elosztása is. Éppen ezért jól gondoljuk át a döntés előtt, hogy számunkra mekkora alapterület és milyen felosztás lehet az ideális és kényelmes.

Életmód és szokások

Legyen szó akár nyaralóról, akár üzlethelyiségről, saját ingatlanunkat érdemes annak függvényében berendezni, hogy milyen életmód és szokások szerint éljük mindennapjainkat. Ha sok időt töltünk az adott ingatlanban, tágasabb térre lehet szükségünk, hiszen kényelmesebben érezzük magunkat, ha jobban tudunk mozogni és mindennek megvan a maga helye. Szintén fontos a méret például, ha egy kisebb raktárral ellátott üzlethelyiséget tervezünk.

Ha azonban sok időt töltünk az ingatlanon kívül, és például az új nyaralóba csak aludni járunk, egy kisebb méretű mobilház is elegendő lehet. A megfelelő elrendezéssel akár 15-20 négyzetméterből is kényelmes, összkomfortos ingatlan varázsolható. Nagyobb helyigény esetén pedig egy mobilház tetszés szerint bővíthető.

Fenntarthatóság és energetikai hatékonyság

A mobilház méretének kiválasztásakor általában fontos szempontnak számít az energiatakarékosság és fenntarthatóság. A kisebb méretű mobilházak gyakran könnyebben fenntarthatók és fűthetők, ami hosszú távon nemcsak pénzt takaríthat meg, de környezetbarát megoldást is jelent.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a mobilházak rendkívül jó szigeteléssel rendelkeznek, így a nagyobb méret esetén sem kell amiatt aggódnunk, hogy fenntartásuk gazdaságtalan lenne, vagy a hideg idő esetén kényelmetlennek bizonyulnának.

A gyártásban rejlő lehetőségek

A mobilház jó döntés azok számára, akik rugalmas és kényelmes megoldást keresnek az építkezésre. Rengeteg lehetőség rejlik benne, méretének pedig gyakorlatilag csak a fantáziánk (és pénztárcánk) szabhat határt.

Szállítás esetén a felső határ 52 négyzetméter, ezen viszont mindössze egy modul méretét kell értenünk. Egy kész mobilház igények szerint több modulból is állhat, ami azt jelenti, hogy ezekben a modulokban gondolkodva bármekkora mérettel tervezhetünk. Sőt, ahogyan már fentebb is említettük, ha a későbbiekben bővíteni szeretnénk a teret, a mobilház tetszés szerint újabb modullal is kiegészíthető.