terasz beepites

Terasz beépítés

Amikor teraszunk beépítéséről döntünk, mindenekelőtt azt kell meghatároznunk, hogy mi a célunk a beépítéssel, mire szeretnénk használni megújult teraszunkat.  Azért nagyon fontos ezt átgondolni, mert tulajdonképpen minden további lépés ettől függ.

Az anyagiak a terasz beépítéshez meghatároznak mindent?

A behatárolt financiális lehetőségeink nem feltétlenül jelentik azt, hogy le kell mondanunk álmainkról, vagy, hogy kompromisszumokat kell kötnünk annak érdekében, hogy beleférjünk a meghatározott büdzsébe amikor a terasz beépítés árak a meghatározók. Egy terasz beépítésben az a jó, hogy nem feltétlenül kell egyszerre megcsináltatni mindent. Külön szakaszokra bonthatjuk a munkálatokat és ezek között mindig egyre több és több hasznos funkcióval fog rendelkezni az épülő beépítés.

 Induljunk ki abból, hogy a terasz beépítés teljes értékű lesz, azaz hogy elkészülte után lakótérrel egyenlő értékű új helyiséget szeretnénk ingatlanunkhoz. Ez azt jelenti, hogy hőszigetelt lesz a teraszbeépítés. Egyrészt meg kell vizsgálnunk, hogy a meglévő teraszunk rendelkezik-e megfelelő alappal. Ez azért fontos, mert – bár a mai modern szerkezetek leginkább könnyű szerkezetből épülnek – az alapnak biztonságosan kell tartania a ráépülő szerkezetet. Másrészt pedig számolnunk kell burkolással is, hiszen merőben más lehet egy beltéri burkolat, mint amit alapvetően kültéren használunk. A meglévő alapra biztonsággal megépíttethetjük- az első fázis részeként – teraszunk tetejét és az azt tartó szerkezetet. A kettő mindenképp együtt jár, hiszen teraszbeépítés esetében ritka az, hogy a szerkezet teteje kevesebb legyen másfél méternél. Márpedig ha ennél nagyobb, akkor kell a tartószerkezet, hiszen önmagát sajnos nem tudja megtartani.

Terasz beépítés ötletek

Milyen terasz beépítés ötletek vannak? Teraszunk tetejére választhatunk nem átlátszó (de kiváló hőszigetelő) szendvicspanelt, mely a későbbiek folyamán semmilyen plusz árnyékolást nem igényel, hiszen egyáltalán nem ereszti át a fényt. Népszerű lehetőség a polikarbonát tető, mely fényáteresztő, de nem víztiszta a felülete. Árnyékot ennél fogva nem fog vetni az alattuk tartózkodókra, ellenben mindig természetes fénnyel fogja ellátni a már beépült teraszunkat. Választhatunk még víztiszta üveget is, mely – az alattuk tartózkodók védelme érdekében – minden esetben biztonsági üveg. Ez lehet 2, 3 esetleg többrétegű is, azonban ennek eldöntése egyéb dolgok függvénye, melyet a megbízott szakemberekkel kell átbeszélni. Utóbbi két esetben (polikarbonát, üveg) lehet színezett felületeket rendelni, mely részben szerepet vállal az árnyékolásban, de bizonyos tájolások esetében ez nem elegendő. Ilyenkor az árnyékolásra még külön figyelmet kell fordítanunk, mert egy forró nyári napon akár 60-70 celsius fokra is felmelegedhet beépített teraszunk. Amikor megvan a tető és a szerkezet, akkor már bővült teraszunk felhasználhatósága, hiszen kellemes hőmérsékletben (akár csapadékos időjárás esetén is) tartózkodhatunk teraszunkon, nem ázunk el egy esetleges hirtelen jött zápor esetén.

A második fázissal elég nagyot ugrunk, hiszen itt építjük be a szerkezetbe az előre kiválasztott nyílászárókat. Fontos ezek megválasztásánál, hogy tisztában legyünk a rendelkezésünkre álló hellyel és annak megfelelően válasszunk. Attól nem kell tartanunk, hogy nem lesz megoldás, hiszen rengeteg módozat van különféle helyigényekkel: nyíló, bukó-nyíló, toló-bukó, harmónika és ezek kombinációi, akár oldalanként. Érdemes úgy terveztetni, hogy az egymással szemben álló (beépítendő) oldalakat lehessen nyitni, ami fontos a szellőztetés miatt.

Amit megvagyunk a hőszigetelt teraszbeépítéssel a nyílászárókat is beépítve, ismét bővült a felhasználhatóság: immáron teleltethetjük kedvenc növényeinket itt akár, kellemes (de nem szobahőmérsékletű) klímát biztosítva nekik. Ebben a fázisában azonban még lakótérrel nem azonos a beépítés.

Utolsó fázisként pedig jöhet a meleg burkolás, melyet a hőszigetelt teraszbeépítések esetén alkalmaznak. Amikor ezzel is megvagyunk, lakótérnek is használhatjuk teraszbeépítésünket, hiszen minden igényt kielégít és azonos hőmérsékletet tudunk tartani a ház többi helyiségeivel.

 Ami pedig egy abszolút pozitív oldala a hőszigetelt beépített terasznak: hőcsapdaként működve begyűjti a napsugarakat, mellyel segít melegen tartani lakásunkat, mindemellett plsz szigetelő azon az oldalon, ahol csatlakozik ingatlanunkhoz. Ennek köszönhetően pedig sokszorosan megtérül a befektetésünk, hiszen akár már a beépítést követő első fűtésszámlánkon szemmel jól látható összeget tudunk spórolni.

Nem kell tehát megijedni a teraszbeépítés elsőre talán magas árától. Egyrészt több fázisra bontva is megépíttethetjük (miközben tudjuk használni is), másrészt az első hidegebb hónapoktól kezdve spórolhatunk a fűtésen.