kis nappali

Praktikus tippek kis nappali berendezéséhez

A nagyvárosokban rengeteg kis alapterületű lakás található, amelyeknek berendezése sokszor komoly kihívást jelent. A nappali esetében ez fokozottan érvényes, hiszen ez a helyiség, ahol a legtöbb időt töltjük, itt gyűlik össze a család a közös beszélgetéshez vagy tévézéshez. Így kiemelten fontos, hogy mindennek meglegyen a maga helye, s elég szabad tér maradjon a helyiségben. Jó hír, hogy nem kell kétségbe esnünk, ha kicsi nappalival rendelkezünk, hiszen néhány egyszerű prakiktával elkerülhetjük a túlzsúfoltságot, és térszűkében is igazi kis oázist varázsolhatunk nappalinkból.

Kis nappaliba kis bútor

A nappali egyik központi eleme a kanapé. Ha ülőgarnitúráról van szó, sokak képzeletében a nagyméretű sarokülőgarnitúrák élnek, amelyen munka vagy iskola után az egész család kényelmesen elnyújtózhat. Ám térszűkében, kis lakásba és kis nappaliba ez nem a legjobb választás. Alapszabályként jó, ha fejben tartjuk, hogy kis szoba esetén a bútorok méretét is a helyiség méretéhez igazítjuk, tehát mindenképpen a kisebb bútordarabokat érdemes választani. 

A közkedvelt sarokülőgarnitúrák helyett válasszunk kétszemélyes kanapét, amelyet kiegészíthetünk egy vagy két fotellel. A több kisebb bútornak köszönhetően a szoba jóval tágasabbnak fog tűnni. Sok helyet spórolhatunk a kanapé megfelelő elhelyezésével is. Kis nappali esetében, a szokásostól eltérően jó, ha az ülőgarnitúra egészen a falhoz kerül, így jóval nagyobb hely marad a szoba közepén.

Ha minőségi és praktikus ülőgarnitúrát keresünk, érdemes körülnézni a népszerű bútoráruházak választékában, köztük a Mömax vagy Möbelix kanapé kínálatában, amely megtekinthető online is. Emellett hasznos lehet körülnézni személyesen is, akár Praktiker budapesti, illetve vidéki áruházainak termékkínálatában is. A Möbelix kanapéi között rengeteg praktikus kétszemélyes ülőgarnitúrát találunk, amelyekhez illő fotelt is választhatunk.

Végső soron pedig nem szükségszerű mindenáron ragaszkodni a kanapéhoz. A fotelek választával jelentős mértékben megnövelhető a térérzet, ráadásul ezek a bútordarabok árukat tekintve is jóval kedvezőbbek. Stílusos és elérhető darabokért érdemes felkeresni Praktiker budapesti vagy vidéki áruházait, ahol számos kis lakásba alkalmas bútor közül válogathatunk.

Játék a fénnyel

A nappali bútorainak és egyéb kiegészítőinek megfelelő elhelyezése mellett a teret optikailag is tágíthatjuk, játszva mind a természetes, mind a mesterséges fénnyel. A fény tágítja a teret, így jó ötlet lehet egy vagy akár több tükröt is felszerelni a falra, amelyeket az ablakkal szemben érdemes elhelyezni. Így a tükrök megsokszorozzák az ablakon át beérkező természetes fényt, s a nappali máris sokkal tágasabbanak fog tűnni. 

Világítás terén a lelógó csillárok helyett érdemes a mennyezeti spot lámpákat részesíteni előnyben, emellett remek választást jelentenek az állólámpák is. A lámpákhoz érdemesebb a melegebb fényű tartozó izzó típusokat részesíteni előnyben. 

Fényforrás terén jó választás a fali lámpa is. Érdemes olyan típust választani, amely a fénysugarakat felfelé és lefelé és képes irányítani. Ennek köszönhetően a szoba beltere magasabbnak fog tűnni. A fővárosi lakosok rengeteg stílusos lámpát találnak a Praktiker budapesti üzleteiben, számos egyedi kiegészítő mellett, amelyekkel kis helyiségben is remekül megállják helyüket.

Színválasztás

A nappali berendezésén túl a megfelelő színösszeállításával szintén optikailag tágíthatjuk a teret. Kis nappaliba érdemes a természetes, világos színek mellett maradni, a mind a mennyezet, a padló, illetve a bútorok esetében is. A falakra remek választás a fehér, krémszín, törtfehér, halvány bézs, halvány szürke vagy a világos napsárga. A kisebb kiegészítők, szőnyegek, díszpárnák esetében bátran választhatunk élénkebb színeket is, hiszen ezek életet visznek a nappali szobába, remekül feldobják a helyiséget különlegességükkel, emellett kitűnően ellensúlyozzák, s egyben kiegészítik a nappali semleges, lágy színeit. 

Rakodótér

Kis területű nappali berendezése esetén fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a szobát bútorokkal. Bútor tekintetében maradjunk a minimalista vonalon. A kétszemélyes kanapé, néhány és egy alacsonyabb dohányzóasztalka mellé más nagyobb méretű bútordarab nem szükséges. Rakodótér céljából a hagyományos szekrények helyett érdemes a plafonig érő, beépített szekrényeket vagy egy stílusos négyzetrácsos polcot választani, amelyek könyvek, dísznövények és számos egyéb tárgy tárolására alkalmasak. A nyitott fali polcok szellőssé, tágassá teszik az egyébként kis helyiségét, s lehetővé teszik, hogy rakodótérként a szoba teljes magasságát kihasználjuk.