Primula veris

Tavaszi virágok: Különleges primula fajták, amelyek színt visznek a tavaszba

A tavasz a természet ébredése általában örömmel tölti el a szívünket, szebbnél szebb tavaszi virágokban gyönyörködhetünk ilyentájt. A jól ismert hagymások mellett pompáznak az évelők is, ha időben, kora ősszel elültettük őket. Összegyűjtöttük a kevésbé ismert tavaszi virágokat, amelyek akár sziklakertekben és kevésbé napsütéses helyen is jól érzik magukat.

A Primula nemzetség meglehetősen gazdag, legismertebb a primula néven forgalmazott kankalin, de emellett számos fajta kapható a kertészetekben és hobbiáruházakban. Érdemes megismerni a Primula verist, a tavaszi kankalint, és Primula rosea-t a rózsakankalint, amelyek szintén a tavaszi kert díszei lehetnek, vagy szobai kankalint, amely jól érzi magát a napsütéses ablakokban.

Tavaszi kankalin – Primula veris

A tavaszi kankalin sokfelé, így hazánkban is vadon előfordul, a lágyszárú évelő növény a mutatós virágait tavasszal hozza. Érdekessége, hogy ezek az ötszirmú virágok nem nyílnak ki teljes egészében. Általában a sárga színű kankalin a gyakoribb, azonban narancspiros árnyalata is előfordul. Nagyon jól mutat ágyásszéleken, vagy sziklakertekben, előnye, hogy jól tűri a fagyot és a szárazságot, és a napos és a félárnyékos helyeken is szépen fejlődik.

Rózsakankalin – Primula rosea

A rózsakankalin Primula rosea főként a Himalája lejtőin őshonos, igen mutatós évelő tavaszi növény. Előnye, hogy jól ültethető, akár napos helyre, akár félárnyékos helyre is, az utóbbi helyen hozza a leggazdagabban az élénk rózsaszín virágait. Gondozása egyszerű, gondoskodjunk a humuszban gazdag táptalajról. Tudni kell hogy legjobban nyirkos földben érzi jól magát. Ha napos helyre ültetjük, akkor gyakran öntözzük meg, így védjük meg a földjét a kiszáradástól. Habár betegségekre nem érzékeny, de a levéltetvek, a takácsatkák, vagy a meztelen csigák időnként problémát okozhatnak.

Szobai kankalin – Primula obconica

A Szobai kankalin igen népszerű tavaszi évelő növény. Mérete általában 30-35 cm, és jól mutat az ablakokban. Különböző színekben-halványlilától a bíborvörösön át egyaránt előfordul. Kedveli a napos és félárnyékos helyeket, azonban a tűző naptól feltétlenül óvjuk meg. Rendszeres öntözést igényel, ne hagyjuk a földjét kiszáradni. Leginkább tőzeges földben tud fejlődni. Virágzását ösztönözhetjük, ha az elnyílt virágait rendszeresen eltávolítjuk. Átteleltetése sem bonyolult, a tél folyamán keressünk számára hűvös, de fényes helyet, és januártól számíthatunk az első bimbók megjelenésére.