Kalanchoe blossfeldiana

Korallvirág: hosszú életű virágzó növény, amelyet gondozni sem nehéz

A barkácsüzletek és nagyobb bevásárlóközpontokban is gyakran láthatunk színes virágú szobanövényeket. Bátran válasszunk akár korallvirágot, vagy karácsonyi kaktuszt, mivel ezek garantáltan hosszú életűek, és minden évben színes virágaikkal örvendeztetnek meg. A korallvirág általában tavasszal virágzik, azonban ha a fényviszonyokat módosítjuk, akár decemberben is virágzásra bírhatjuk.

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) a pozsgások közé sorolható, eredetileg Madagaszkárról származik. Mivel könnyen alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz az egész világon népszerű. Sokan ajándékozzák vágott virág helyett, általában a piros, és rózsaszín virágú növénykét akár apró kis cserépben is megvásárolhatjuk, majd kevés gondozással szépen fejlődik akár a többszörösére is,de jellemzően a 20 centiméteres méret a legideálisabb számára.

A korallvirág gondozása

A korallvirágról érdemes tudni, hogy a virágzáshoz legalább napi 12-14 órás egybefüggő sötétséget igényel, amely a rövid nappalos növények sajátossága. A nyári időszakban növekedik, igen ritkán virágzik, viszont a téli hónapokban egészen tavasz végéig folyamatosan ontja a virágait. Az első fagyokig igen jól érzi magát balkonokban, és sziklakertben is, szereti a meleget és a fényt egyaránt. Habár nem igényel különösebb gondozást, jó tudni, hogy a túlöntözésre érzékeny. A bokrosodását serkenthetjük, ha az elnyílott virágait lecsipkedjük, és a hajtásait is időnként ritkítjuk.

Kalanchoe blossfeldiana

A korallvirág betegségei, kártevői

Jellemzően igénytelen növény, de a levéltetvek, és a pajzstetvek gyakran megtámadják, ezért mindenképpen ajánlott megelőzésképpen a kapható szerekkel megelőzni a bajt. Sokan tapasztalják, hogy elhullajtja a leveleit, ennek az lehet az oka, hogy túl keveset öntözzük, illetve a helyiség túl hideg a számára.

A szaporítása végtelen egyszerű: a letépett hajtását akár egy pohár vízben is gyökereztethetjük nagyjából két hét alatt. Másik megoldás, hogy egy körülbelül 8 cm hosszú hajtásról szedjük le az összes alsó levelét, és dugjuk olyan mélyen a földbe, hogy még e levelek helye is a föld alá kerüljenek. Nagyjából 2-3 hétig,amíg meggyökeresedik helyezzük olyan helyre amely meleg, de félárnyékos, majd ezt követően rakjuk át a végleges helyére.