ingatlan adásvételi szerződés

Praktikus tanácsok a gyors ingatlan adásvételhez kiskorú tulajdonos esetén

Az ingatlan adásvétel az egyik leggyakoribb jogügylet, azonban számos buktatót rejt, amire jó előre felkészülni. Bonyolítja a helyzetet, ha a lakástulajdonosok között van kiskorú is. Fontos tudni, hogy ebben az esetben be kell szerezni a gyámhivatal engedélyét is.

A zökkenőmentes adásvételre érdemes idejében felkészülni, és alaposan tájékozódni. Sokan gondolják, hogy az ingatlan eladás legnehezebb része a megfelelő vevő felkutatása. Azonban ha már megvan a potenciális jelölt, kénytelenek szembesülni azzal, hogy a bürokrácia útvesztőjében is csak hasonló mértékű akadályokon kell átverekedniük. Mivel a lakásvásárlás életünk egyik legfontosabb és legnagyobb volumenű beruházása nem árt előzetesen tájékozódni, hogy milyen dokumentumokat kell majd bemutatni. A tulajdoni lap az adásvétel, illetve az ingatlan adásvételi szerződés kötelező kelléke, ma már nem okoz gondot ügyfélkapun keresztül beszerezni. A tulajdoni lap rendkívül hasznos abból a szempontból is, hogy az ingatlan alapvető adatait is tartalmazza- pontos címet, helyrajzi számot, de megtudhatjuk például a tulajdonosok számát, az ingatlannal kapcsolatos tartozásaikat, illetve az esetleges ingatlant terhelő jogokat, mint a haszonélvezeti jog. Az ingatlan adásvétel folyamata gyakran hosszabb, ha a lakástulajdonosok között kiskorú is van, mivel az eladáshoz szükséges a gyámhivatal engedélye-írásos hozzájárulása.

Hogyan hidalható át egyszerűen ez a probléma?

Számtalan oka van, hogy kiskorú az ingatlan tulajdonos. Gyakran a szülők a gyermekük jövőjéről akarnak gondoskodni, de jellemzően örökösödés révén szerez tulajdont a kiskorú személy. Mielőtt bárkit eltántorítana a vásárlástól ez a tény, hosszadalmassága  ellenére egyszerűen kivitelezhető – főleg ha idejében birtokában vagyunk az információnak. Ez az eladó komolyságát jelezheti, ugyanakkor elvárható kötelezettség is, hogy már a hirdetésben szerepeltesse a gyámhivatal írásos hozzájárulásának szükségességét.

A gyámhatóság szerepe az ingatlan adásvétel során

Az eladónak a lakáseladási szándék felmerülésekor célszerű felvenni a kapcsolatot az illetékes gyámhatósággal, amely hivatalból kirendelt értékbecslő révén nem csak felértékeli a tulajdont, de az eladási árra is javaslatot tesz. Fontos lépés, hogy a hivatalhoz be kell nyújtani a vételi ajánlatot, és csak az írásbeli jóváhagyás birtokában lehet megkötni a szerződést.