lakáspiac

Ingatlanpiaci trendek, ahogy most látjuk

A világ változóban, és ez hazánkban éppen úgy tetten érhető, mint akkor, ha globális méretekről van szó. A tapasztalatok szerint európai viszonylatban hazánk kifejezetten nehéz helyzetben van, és ezt a mindennapokban az elszálló infláció kapcsán már mindannyian érezzük. Ehhez jönnek hozzá az energiaárak, amelyek már most komoly gondot okoznak az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak. Ez alól a magánszemélyek sem számítanak kivételnek, mindez pedig rányomja a bélyegét az ingatlanvásárlási szokásokra.

Változóban a keresleti oldal

Az elképesztő gázárak és a szintén megnőtt elektromos energia ára miatt az ingatlanvásárlást tervezők már kifejezetten a korszerű fűtési rendszerrel rendelkező, szigetelt házakat, lakásokat keresik. A mai kor embere a kisebb rezsiköltség érdekében akár az ingatlan mérete kapcsán is hajlandó kompromisszumot kötni, még akkor is, ha ezért kisebb alapterületet kap, mint egy kevésbé energia hatékonyan fenntartható ház vagy lakás kapcsán.

Sokan szabadulnának a régi házaktól

Nem kellett sokáig várni arra, hogy az ingatlanpiac kínálati oldala jelentősen átalakuljon. A tulajdonosok hamar felismerték, hogy az aktuális alapanyagárak mellett rendkívül drága lenne egy teljes körű energetikai korszerűsítés, ami magába foglalná a homlokzati szigetelést, a nyílászárók cseréjét és a fűtés átalakítását is. Akiknek eddig nem volt pénzük erre, azoknak várhatóan a jövőben is komoly gondot jelentene ez. A hitelintézetek ajánlatai sem túlságosan vonzóak, főleg most, hogy az MNB az alapkamat emelése terén soha nem látott döntéseket hozott.

A régi építésű, nem vagy nem megfelelően hőszigetelt ingatlanoktól sokan szabadulnának. Az energiaárak emelkedése várhatóan marad, és sokan a havi bevételből nehezen tudnák finanszírozni a rezsiköltségeket. A meghirdetett ingatlanok között ugrásszerűen megnőtt a felújításra szoruló, vagy éppen a kizárólag gázfűtéssel rendelkező típusok száma. A nagy alapterület korábban előnynek számított, ma azonban már inkább hátrány – főleg akkor, ha a téli fűtési szezonról van szó.

Kiszámíthatatlan albérleti viszonyok

Az albérletet keresők és az azt kínálók sincsenek jelenleg könnyű helyzetben. Ha az albérleti díjak nem is emelkedtek nagymértékben, de a szükséges kaució már annál inkább. A tulajdonosok minden szempontból biztonságban szeretnék magukat tudni, ezért akár hathavi kauciót is elkérnek annak érdekében, hogy egy esetlegesen felhalmozott fűtésszámlát finanszírozni tudjanak. Az albérletet keresőknek néha komoly akadály akár a kéthavi kaució kifizetése is, ez viszont úgy tűnik, most akár a sokszorosára is emelkedhet. Az adásvételhez hasonlóan, az albérletek esetében is háttérbe szorulnak a régi építésű, nem megfelelő szigeteléssel rendelkező házak. A gáz alkalmazása továbbra sem előny, s ami egykor olcsónak tűnt, az ma az átlagfogyasztás feletti ár tekintetében akár megfizethetetlen költséget is jelenthet.

Csökkenő hitelfelvételi kedv

A hitelintézetektől sokan remélik a leendő otthon megteremtését. Az aktuálisan várható kamatok és a kamatstop kivezetése azonban visszatartja a lakosságot attól, hogy újabb hitelekben gondolkodjanak. A szükséges családi háttér és anyagi támogatás nélkül azonban szinte lehetetlen az ingatlanvásárlás. A régi építésű, kevésbé korszerű ingatlanok egyfajta kiugrási lehetőségként kínálkoznak, de a hitelfelvételhez szükséges önerő nélkülözhetetlennek bizonyul ekkor is. A hitelfelvételi kedv csökkenésével egyidejűleg a korszerűtlen házaktól is egyre nehezebb lesz megszabadulni.