Sérült konyhapult javítása

Sérült konyhapult javítása

A sérült konyhapult javítása az anyagától függően házilagosan is kivitelezhető, viszont például akril munkalapnál, illetve komolyabb hibák esetén mindenképp ajánlott szakember segítségét kérni. A javítás költségét befolyásolja maga a munkapult anyaga, és a sérülés mértéke. Nem árt tudni, hogy anyagfajtától függően a felületkezelést és karbantartást időnként újból el kell végezni.

A konyhapult anyaga

Új konyha építése vagy a meglévő konyhabútor felújítása során a munkalap ára jelenti az egyik legnagyobb kiadást – természetesen leszámítva a konyhai nagy gépek, és berendezések árát. A konyhapult anyaga általában faforgács lap, fa, természetes kő, akril, illetve a technikai kőből, vagy betonból készült konyhapultok iránt is egyre nagyobb az igény.

Faforgács lap

A magyar konyhák szinte túlnyomó többségénél a faforgácsból készült munkalap található meg, köszönhetően a legkedvezőbb árfekvésének. Anyagfajtától függően a folyóméter árak igen különbözőek, vagy egész táblával, illetve méretre szabva lehet megvásárolni. A munkapultok vastagsága általában 3-4 cm, de manapság új trendként a vásárlók egyre vékonyabb (esetenként 1-2 cm-es vékonyságú) munkapultok iránt is érdeklődnek.

A konyhai munkalapok felületére dekor lemez (más néven dekoritlemez) kerül, amely a konyhai munkalapok és asztallapok gyártásának fő alapanyaga. A melamin réteggel bevont faforgács lapoknak nemcsak a karcállósága és kopásállósága kiváló, de a felületük teljesen vízálló. Ugyanakkor a mai magas minőségű dekorpultok élethű felületet alkotnak.

Gránit munkalap

A természetes kőből például gránitból készült munkalapok ára többszöröse a dekorpultok árának. Bár a gránit munkalap ütésálló és a hőálló képessége kiváló, egyik hátránya, hogy felületén nagyon meglátszanak a szennyeződések, ezért rendszeres tisztítást igényel.

Technikai kő munkapult

Kedvelt az úgynevezett technikai kő munkapult, amely egy természetes kvarc felület (préselt kvarc), ideális akár konyhai vagy fürdőszobai munkapultként. Előnye, hogy nem karcolódik, nem nyeli el a folyadékot, és könnyen tisztítható. Nem árt tudni, hogy a tartós meleg igénybevételt nem mindegyik bírja, ilyenkor könnyen megpattanhat, vagy elszíneződhet, ha például a forró edényt a pultra téve hagyjuk hűlni. A gránitból készült munkalapokhoz hasonlóan az ára többszöröse a dekorpultok árának.

Fa munkalap

Sokan ragaszkodnak a hagyományos fa munkalaphoz. Ha mindenképpen ezt választjuk jó tudni, hogy magába szívja a nedvességet, és a színe idővel egyre „érettebb” lesz. Nem szabad rajta vágni, forró edényt tárolni (foltosodhat!). A szerkezetéből adódóan folyamatos felületkezelést, impregnálást igényel.

Akril munkalap

Igen népszerűek az akril munkalapok. Előnyük, hogy igen dekoratívak, viszont a felületük könnyen karcolódik, ezért érdemes eleve valamilyen vágófelületen (például deszkán) vágni. Jó tudni, hogy bármikor újjá varázsolható a megsérült, karcolódott felület.  A gránit és akril munkalapok egyik hátránya, hogy csak egyedi méretben gyárthatók, ami az árukat is növeli.

konyhapult javítása

Sérült konyhapult javítása

Faforgács lapból készült konyhapult javítása

Hiba: a dekor feljön, felpúposodik (például forró edény lett rátéve, esetleg kevesebb ragasztó került alá a gyártás során).

Javítás: forró, kb. 100-120 °C-os vasalóval végezhető. Egy rongyot aláteszünk, és erőteljesen, vasaló mozdulatokkal lenyomjuk a dekort, majd hideg, nedves ronggyal lenyomva tartjuk a felmelegített részt pár másodpercig.

Hiba: élvédő dekor elválik, esetleg részlegesen letörik.

Javítás: elvált dekor esetén elegendő, ha a dekor kihajlítása után Pálmatex ragasztót kenünk a résbe (mindkét oldalon szét kell kenni), majd kb. 10 perc száradás (ajánlott a felületek közé távtartót tenni pl. gyufaszálat, fogpiszkálót) után erősen összenyomjuk.

Letört élvédő esetén a fennmaradt részt forró vasaló segítségével szedjük le. Az új dekor élvédőt és a munkalap élét Pálmatex ragasztóval kenjük be, majd 10 perc száradás után az élvédőt erős nyomással helyezzük fel. A túlnyúló részeket finomreszelővel, vagy sík lapra helyezett csiszolóvászonnal távolítsuk el.

Hiba: a munkalap felületén, és élén a dekorlemez benyomódik, betörik (nehezebb, éles tárgyat ráejtettek, nekiütöttek).

Javítás: kemény viaszpálca segítségével lehetséges a javítás, de előtte célszerű valamilyen más anyagon némi gyakorlatot szerezni.

A viaszpálca olvasztásához szúrólángos öngyújtó használata elegendő, mellyel cseppfolyóssá hevítjük a viaszt, majd keskeny spaklival a hibás részekbe nyomjuk. Utólagos tisztítása Nitro-higítóval lehetséges.
A viaszpálca több színben kapható, melegítés után egymással keverhető, így kellő türelemmel elérhető, hogy a munkalap színével egyező viaszt használjunk a hiba eltüntetésére.

Sérült konyhapult javítása Budapest

Akril konyhapult javítása

Akril konyhapult esetén újra csiszolás, polírozás segítségével még a durvább repedések, égési sérülések is szinte nyom nélkül javíthatók. Érdemes szakemberre bízni, mivel az eszköz használata gyakorlatot igényel. Törések esetén is mindenképp ajánlott szakemberre bízni a javítást.

Fa konyhapult javítása

A fa munkalap színe idővel egyre sötétebb lesz. Így részleges pótlása esztétikusan nem kivitelezhető, mivel szinte lehetetlen pontosan olyan színt találni.