mikulásvirág

Mikulásvirág: A téli évszak legnépszerűbb szobanövénye a mikulásvirág

A mikulásvirág a legkedveltebb szobanövények közé tartozik, különlegességét azonban a színes felleveleinek köszönheti. A vásárláskor csak a hibátlan példányokból válasszunk, mivel az elszáradt, fonnyadt levelű mikulásvirágot nehéz feléleszteni. A gondos ápolás eredményeként a következő karácsonykor már az új virágaiban gyönyörködhetünk, amelyből 2-3 hajtás az adventi koszorút is feldobja.

A szobanövények vásárlására egyre többet fordít a lakosság. Minden évszaknak megvan a kedvelt növényfajtája, így a téli hónapok és különösen az adventi időszakban sokan díszítik az otthonukat mikulásvirággal. A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) impozáns megjelenését nemcsak a virágának, de a zöld leveleinek is köszönheti. Eredeti élőhelye Mexikó, ezért a sikeres gondozás feltétele, hogy az eredeti klímához hasonló feltételek teremtsünk számára. A mikulásvirág életciklusára jellemző, hogy februárra elvirágzik, majd áprilisig a felleveleit is ledobja. Érdekessége, hogy alkalmazkodik a fényviszonyok változásához: nyáron, a világos órák növekedésével kezd erőteljesebb fejlődésbe, majd ősszel a sötétebb órák számának emelkedésével jellemző, hogy virágba borul. Ha ügyelünk a fényszükségletére, akkor karácsonyra pompás virággal jutalmaz meg.

Jó tanácsok a mikulásvirág vásárláshoz

A mikulásvirág azon szobanövények közé tartozik, amelyik gondos ápolást igényel, viszont cserébe sokáig lesz az otthonunk dísze. A sikereses már a vásárlásánál eldől, ezért érdemes megfogadni a szakértők tanácsait. Olyan növényt válasszunk, amelyik már ránézésre is egészséges: nincs felkopaszodva, a fellevelei telt, üde sötétzöld színben pompáznak. Nem érdemes kísérletezni a fonnyadt sárguló levelű példányokkal, mivel ezek a jelek, már eleve a nem megfelelő gondozásra utalnak.

mikulásvirág

A mikulás virág gondozása azonban nem bonyolult: fény szempontjából napfényes, meleg, de huzatmentes helyet keressünk. Az öntézésével kapcsolatban az a legfontosabb, hogy rendszeres locsoljuk, de mindig csak akkor, amikor már majdnem száraz a földje, és pangó vízben sem szeret állni. A száraz levegőjű lakásokban naponta egyszer párásíthatjuk a mikulásvirág környezetét. Tápoldatra csak tavasztól van szüksége, elegendő májustól szeptemberig kéthetente tápoldatozni.

Tippek a mikulásvirág sikeres virágzásához

Rövidnappalos virágként a virágzásához 12 óránál kevesebb órányi fényre van szüksége, ezért már szeptembertől változtassuk meg a helyét, állítsuk olyan helyre, ahol a lehető legkevesebb fény éri, és a 12 órás ciklusát még a mesterséges fény, illetve az utcai közvilágítás sem zavarja meg.