étkezőasztal mérete

Az étkezőasztal mérete

Az étkezőasztal szerepe nagyon fontos, hiszen közösséget teremt, illetve igazi együttlétté emel minden mellette eltöltött közös étkezést.

A többi alapvető bútordarab között az étkezőasztalt is az egyiptomiak óta ismert, az elterjedése pedig a XIV. századra tehető. Hazánkban a XVIII. század végéig a latin megfelelője után táblának nevezték. Mai megfelelője hatalmas választékban található meg a bútorosztályokon, így méreteiben, stílusában sokféle igényt ki tud elégíteni.

Étkezőasztal kiválasztásakor igazodjunk a rendelkezésre álló helyiséghez. Az alapméretek tekintetében jó tudni, hogy magassága általában 75 centiméter és szélességre 80 centi. A szélességből, ülési helyből és tálalási helyszükségletből adódik, hogy az étkezőknek minimum 2,5 méter szélesnek kell lennie a kényelemhez. Az asztal hosszúságát a használók számához válasszuk meg, úgy hogy egy főnek ideálisan 60 centiméternyi hely kell, és érdemes az egyes emberek étkezőfelülete között még jó 10 centimétert szabadon hagyni. Így egy 140 x 80 centis asztal mellett hat ember fér el kényelmesen.

Ahhoz, hogy egy asztal mellé kényelmesen le lehessen ülni, 80 centiméterre van szükség mellette. Ha az asztalméret és a helyiség adta lehetőség távol áll egymástól, vagyis a kellő méretű asztal nem fér be a rendelkezésre álló helyiségbe úgy, hogy állandó helyet foglaljunk, próbálkozzunk kinyitható változatokkal.