állítható asztal

Így szabadulj meg az ülőmunka fájdalmaitól egyszerűen

Aki ülőmunkát végez, az előbb-utóbb maga is tisztában lesz vele, hogy bármilyen kényelmesnek is tűnik egy irodában ücsörögni, bizony ennek is megvannak a hátulütői. Az ebből származó állandó hátfájás és a különféle mozgásszervi megbetegedések jelentős része viszont megelőzhető. Íme, tehát egy pár tipp, amellyel valóban elősegíthetjük egészségünk fenntartását – csakúgy, mint kényelmünket.

Állítható magasságú asztal

Amennyiben lehetőségünk van rá, úgy egy állítható magasságú asztal hatalmas segítséget jelenthet a mindennapi munkavégzésünkben. Sok fejlettebb országban már szinte alapfelszerelésnek számítanak ezek az irodai bútorok. Egy ilyen asztal révén nem csupán a számunkra kényelmes magasságra állíthatjuk be munkaállomásunkat, de könnyedén megváltoztathatjuk testtartásunkat – akár még állva is dolgozhatunk mellette. Így elkerülhetjük azokat a kényelmetlenségeket és különféle deformációkat, amelyek a hosszú ideig egy pozícióban történő gubbasztásból fakadnak. Ha tehát lehetőségünk van ilyen asztal beszerzésére, akkor mindenképp éljünk vele. Egy mutatós LED szalag és néhány dísztárgy segítségével nem csak rendkívül stílusos, de ugyanilyen kényelmes is lesz irodánk vele.

A megfelelő szék megválasztása

Szintén egy olyan irodafelszerelés, amely nem csak esztétikai értéket képvisel, de ezen felül kulcsszerepet tölthet be az egészségmegőrzésben. Ha tehetjük tehát, akkor ebből is érdemes olyat választanunk, amely állítható magassággal, illetve háttámlával, továbbá megfelelő párnázottsággal rendelkezik. Egy ilyen szék biztosíthatja számunkra a megfelelő testtartást, ideális támasztékot nyújtva pedig jelentős terhelést vehet le a derekunkról. Amikor kiválasztjuk a megfelelő széket, lehetőleg deréktámasszal rendelkezőt nézzünk. A derekunk ugyanis az a testrészünk, ami a leghamarabb képes elnyomorodni az ülőmunka alatt. A deréktámasz viszont segít abban, hogy ne terhelődjenek túl a csigolyák.

Rendszeres torna

A gyógytorna hatékonyságát sajnos még napjainkban is igencsak sokan lebecsülik. Azonban rendszeres, szakszerű végzésével nem csupán a már fennálló problémáinkat orvosolhatja, de prevenciós segítséget is jelenthet. Természetesen egy szakképzett gyógytornász segítsége pótolhatatlan, ha már valamilyen egészségkárosodásról beszélünk. Azonban egyszerű nyújtógyakorlatokat találhatunk a legtöbb videómegosztó portálon is, amelyeket rendszeresen végezve – otthon vagy akár munkahelyünkön – megelőzhetjük a becsípődéseket és egyéb kényelmetlenségeket. Ilyen otthon is könnyedén elvégezhető mozdulatokért pedig nem is kell messzire mennünk. A különféle videómegosztón számtalan profi gyógytornász ajánl és mutat be könnyedén megtanulható otthoni gyakorlatokat kifejezetten irodai munkát végzőknek. Érdemes elsajátítani ezeket a gyakorlatokat, mert rendkívül sok problémától mentjük meg magunkat. Az isiász, a fájdalmas izomcsomók kialakulása és az előreugró, azaz SMS nyak mind a rossz testtartás és a folyamatos ülőmunka miatt alakulhat ki. Ezek fájdalmasak, azonban megfelelő tornával megelőzhetőek.

Étrend-kiegészítők

A különféle táplálékkiegészítők, bár igencsak megoszlanak a vélemények, azonban sokak számára elengedhetetlenek. Ha étrendünk monoton, szegényes, akkor az is előidézője lehet például az izomgörcsöknek. Ilyenkor érdemes lehet számunkra is beszerezni egy olyan vitamincsomagot, amely biztosítja szervezetünknek a szükséges mikrotápanyagokat. Arra is figyeljünk oda, hogy milyen munkát végzünk – ahhoz mérjük a vitaminbevitelünket. Stresszes, vagy szellemileg megerőltető munka esetén is több magnéziumbevitel szükséges a kelleténél, illetve például több olyan vitamin, amely a kognitív képességeinket támogatja.